Проучване сред лица, вземащи решения в областта на киберсигурността, установи, че 77% смятат, че светът сега е в постоянно състояние на кибервойна.

Освен това 82% вярват, че геополитиката и киберсигурността са неразривно свързани, а две трети от анкетираните организации съобщават, че са променили позицията си на политика на сигурност в отговор на руското нахлуване в Украйна.

От запитаните 64% вярват, че може вече да са били мишена на насочена от националната държава кибератака. За съжаление 63%от анкетираните лидери по сигурността също вярват, че никога няма да разберат дали някой, подкрепян от високо ниво, не е присвоил поверителна информация.

Проучването, организирано от компанията за киберсигурност Venafi, анкетира над 1100 лидери по сигурността. Кевин Бочек, вицепрезидент по стратегията за сигурност и разузнаването на заплахи, казва, че резултатите показват, че кибервойната е тук и че тя е напълно различна, както мнозина биха си представили. „Всеки бизнес може да бъде повреден от националните държави“, добави той.

Според Бочек от известно време е общоизвестно, че подкрепяните от правителството екипи за усъвършенствана постоянна заплаха (APT) се използват за постигане на онлайн геополитически цели. За разлика от конвенционалната война според Бочек всеки е мишена и няма военен или правителствен метод за защита на всички.

Няма да има и много налични финансови компенсации при киберинциденти. По-рано тази седмица Lloyd's of London обяви, че вече няма да компенсира притежателите на полици за определени атаки срещу национална държава.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тези зловредни Android приложения може би се крият във вашия телефон