Независимо от честите критики към властта правителството на Обединеното кралство не е съставено изцяло от некомпетентни лица - с изключение на тези, които сметнаха, че би било добра идея данните за случаите на COVID-19 да се съхраняват в обикновени електронни таблици в Excel (куриозно, но е вярно). Това трябва да вдъхне чувство на увереност или страх в зависимост от това какви са поставените цели. Обърнете внимание на новата инициатива на Националния център за киберсигурност: той току-що стартира програма, която систематично сканира всяко свързано с интернет устройство, базирано в страната, като метод за събиране на разузнавателна информация за проучване на текущите хакерски заплахи и готовността за сигурност.

Центърът, който попада в областта на по-голямата агенция за събиране на разузнавателна информация в Обединеното кралство GCHQ, стартира своята програма за сканиране в началото на месеца. Това включва отправяне на заявки за свързване към сървъри и отделни устройства и регистриране на всички получени отговори заедно с датата, часа и включените IP адреси. След това центърът анализира отговорите, за да види дали някои докладвани версии на софтуера съвпадат с тези, които е регистрирал с докладвани уязвимости. Идеята е с често сканиране да се разработят моментни снимки на това колко подготвено е Обединеното кралство срещу потенциални атаки.

В публикация в блог Иън Леви, напускащият длъжността технически директор на NCSC, пише, че сканиранията са подобни на тези, извършвани от частни фирми за киберсигурност. Той също така казва, че очаква сканирането да стане по-сложно с течение на времето и че агенцията ще има повече за докладване през април 2023 г. по време на конференцията CYBERUК.

Центърът е публикувал IP адресите и свързания домейн, от който ще произхождат сканиранията - 18.171.7.246; 35.177.10.231 и scanner.scanning.service.ncsc.gov.uk. Клиентите ще видят HTTPS заявки, маркирани с идентифициращ знак. Всеки може да изпрати имейл до агенцията на scanning@ncsc.gov.uk, за да поиска определени IP адреси да бъдат освободени от сканиране.

Снимка: Unsplash

Виж още: Лондон e най-добрият град в Европа за специалисти по киберсигурност