Bloomberg съобщи, че вчера (17.10) представители на четири големи американски обществени фонда, притежаващи акции във Facebook Inc., са предложили премахването на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг като председател - заявявайки, че се надяват да получат подкрепа от по-големите мениджъри на активи.

Подобно предложение на акционер, търсещо независим председател, бе отхвърлено през 2017 г., след като мажоритарният контрол на Зукърбърг направи предложенията от по-малките групи акционери безсмислени. Настоящото предложение, планирано за годишната среща на акционерите на Facebook през май 2019 г., изисква от борда да излъчи независим председател, който да подобри надзора.

Държавният ковчежник в Роуд Айлънд казва, че последното предложение все още си заслужава да бъде подадено, за да привлече вниманието към проблемите на Facebook и евентуалното им разрешаване.

Цитират се противоречия, които са накърнили репутацията на най-голямата социална мрежа в света, като неразрешеното споделяне на потребителска информация, разпространение на фалшиви новини и чужди намеси в изборите в САЩ.

Говорител на Facebook е отказал да коментира.

Тагове: