Европейска комисия, отговаряща за неприкосновеността на личните данни, може да наложи глоба на Facebook от цели 1.63 млрд. долара с оглед на признанието от петък на водещата социална интернет медия, че наскоро е имало пробив в сигурността, засегнал близо 50 милиона от нейни потребители.

Според данните около 30 процента от всички засегнати потребителски профили са регистрирани в Европа.

Засега не е ясно дали хакерите са имали достъп до най-чувствителната информация, съхранявана в мрежата, като личните съобщения. Facebook обяснява, че атаката е била изключително комплексна и може дори да не узнаем кой стои зад нея.

Пробивът обаче може да задейства най-високата възможна глоба, предвидена от приетия наскоро регламент за защитата на личните данни. Това е един от първите важни тестове за това, как регулаторите ще прилагат разпоредбите за известяване на нарушенията и сигурността на данните в новия европейски закон.

В същото време немските власти също заявиха, че ще предприемат действия срещу Facebook през тази година, след като са установили, че компанията е злоупотребила с господстващото положение на пазара, събирайки лични данни за хората без тяхното съгласие. В САЩ, където не съществува еквивалент на GDPR, вероятността за такава глоба е минимална. Все пак социалната мрежа може да бъде разследвана от Комисията за търговия, която вече разгледа скандала с Cambridge Analytica.