Автономните коли са една от най-актуалните тенденции и тайванският производител на чипове MediaTek не иска да изостава. Компанията, чиито продукти се използват в 1.5 милиарда потребителски устройства всяка година, вече е голям играч в мобилната и ИоТ индустрия, но все още не присъства на автопазара.

За да поправи този пропуск, MediaTek ще създаде ново поколение чипове, създадени специално за автономно шофиране и инфотейнмънт системи. Опирайки се на своя технологичен опит при 3G и 4G свързаността, компанията ще разработи нови чипове, които ще работят по-ефективно и по-прецизно и ще са по-икономични от сегашните решения. Целта е да се преодолее съществуващата в момента фрагментация на пазара, която означава, че отделните компоненти идват от различни места и в резултат понякога комуникацията между тях не е добра.

"Комплексните системи от самоуправляващи се коли изискват пълна интеграция и подобрена функционалност, за да се постигне както желаното от клиентите изживяване, така и най-високата степен на безопасност", казва корпоративният вицепрезидент на компанията Джей Си Хсу, цитиран от Venture Beat.

Виж още: Първите тестове на самостоятелно шофиращи автомобили в Канада са факт