Днес китайският производител Meizu обяви два интригуващи нови смартфона - Meizu 16 и 16 Plus. Забележителното при тях е, че и двата модела предлагат характеристики на флагман, но цените - поне в Китай - са на устройства от среден клас. Като иновация заслужава да се отбележи наличието на скенер за пръстови отпечатъци, вграден в дисплея - технология, която големите брандове като Samsung и Apple тепърва предстои да въведат.

Базирани на топ-чипсета Snapdragon 845, Meizu 16 и 16 Plus разполагат съответно с 6- и 6.5-инчови AMOLED дисплеи, като производителят не пропусна да се похвали с високото съотношение на екранна площ спрямо корпуса - цели 91.18%. Това е постигнато чрез изтъняване на рамките около дисплея, като Meizu е обърнал гръб на модните прорези в полза на дизайн, наподобяващ Samsung Galaxy S9 - само че без извито стъкло. С дебелина само 7.3 мм при тегло от 152 г Meizu 16 е един от най-тънките и леки модели в историята на компанията.

Капацитетът на батерията е съответно 3010 mAh и 3640 mAh с технология за бързо зареждане mCharge. Тя обещава 67%-ов заряд след 30 минути зареждане. И двата модела са оборудвани с двойна основна камера на 20 MP + 12 MP, а предната камера е цели 20 MP. Сензорът на основната камера е Sony IMX380, който Meizu счита за най-добрия в класа си. Операционната система е Android 8.1 Oreo с облика на производителя Flyme OS, включващ оптимизацията Super Swipe за по-плавни анимации и системата за жестов контрол mTouch. Налице е и технология за тактилна обратна връзка mEngine, но от информацията, с която разполагаме, не става ясно как точно функционира тя.

Най-накрая опираме и до цената, която започва от около 395 щатски долара за базовия модел Meizu 16 с 6 GB RAM памет и 64 GB място за данни. Върховият модел е с цели 8 GB RAM памет и 128 GB място за данни при цена от около 482 долара. Meizu 16 Plus е значително по-скъп със стартова цена около 467 долара за модела с 6 GB RAM памет и 128 GB място за данни. Върховият вариант струва 584 щатски долара и пристига с 8 GB RAM памет и 256 GB пространство.

Доста впечатляващ анонс от Meizu като цяло. В ерата на все по-скъпоструващите флагмански смартфони компанията се осмелява да предложи сходно качество на изключително конкурентна цена, за което заслужава адмирации. Надяваме се Meizu 16 да не разочарова в нито един аспект.

Снимков материал от GizChina