Нов анализ на над един милион теста за скорост на Ookla Speedtest показва, че Android смартфони, ползващи Qualcomm Snapdragon 845, побеждават значително конкурентни устройства с чипове на Intel - разбирайте iPhone. Тестовете са за мобилен интернет в реални условия и демонстрират, че в края на 4G/LTE епохата Android флагманите могат да бъдат доста привлекателни за хора, притежаващи iPhone.

Тестовете на Ookla са извършени в мрежите на AT&T и T-Mobile и включват респективно над 570 000 и 480 000 резултата. В мрежата на AT&T телефоните със Snapdragon 845 осигуряват 40% по-висока скорост на сваляне, 20% по-висока скорост на качване и 20% по-малка латентност в сравнение с модели, ползващи Intel XMM 7480 - като iPhone от 2017 г. например.

Когато става въпрос за модели с по-стария XMM 7360, който се среща при iPhone от 2016 г., разликата е с още около 20%.

Qualcomm години наред снабдяваше Apple с модеми за iPhone, докато гигантът от Купертино, щата Калифорния, не реши да оспори лицензионните такси и да доведе нещата до съд. Qualcomm продължи да доставя модеми на Apple, но днешните iPhone-и вече редуват модели на Qualcomm и по-бавни такива от Intel. Apple пък просто изкуствено ограничава по-бързите модеми на Qualcomm до това, което тези на Intel могат да постигнат.

Така че, докато Qualcomm избягва да споменава Apple по име, тиражирането на резултатите от Ookla заявява ясна позиция: ако използвате устройство с чипове на Intel, в резултат на това клетъчната скорост може да страда. "Във всеки оценен показател", казва Qualcomm, "клетъчното представяне на смартфоните с Android, базирани на Snapdragon 845, надминава смартфони, които не са с Android".

Тагове: