От дълги години съществува една максима, че „в автомобилния свят съществуват две автомобилни марки Mercedes-Benz и всички останали“. Името само по себе си се е превърнало в синоним на качество и лукс, и то не само при леките автомобили.

Най-новата версия на „къмпинг“ камиона Zetros впечатлява с невероятна визия и луксозен интериор. Превозното средство е изработено от въглеродни влакна и неговото първоначално предназначение е да осигурява комфортни условия за хора, които проучват труднодостъпни райони от нашата планета.

От Mercedes са се обърнали към немските компании Hartmann Spezialkarosserien и Hünerkopf, за да създадат съвместно този дом на 4 колела. Вседеходът бе представен на ежегодното изложение Caravan Show в Дюселдорф. Zetros е дълъг 5,6 м и е широк 2,4 метра, а стените, покривът и подът са изработени от поцинковани и покрити с полимер панели с дебелина 100 мм.

Вътрешната площ се увеличава с до 2,5 метра, чрез подвижен сегмент от лявата страна на Zetros-а посредством пневматичен механизъм. В подвижния сегмент са интегрирани и нагревателни елементи, с които може да се разтопят ледът и снегът, които евентуално биха се натрупали и биха попречили за движението му.

В същото време има и специално място за превоз на едно АТВ и един мотоциклет! Резервоарите на Mercedes Zetros са достатъчно големи, за да ви обезпечат за доста дълго време – един за вода с вместимост 300 литра и още два по 300 литра за дизелово гориво. Има и система от литиево-йонни батерии, които могат да се зареждат чрез слънчеви панели.

Mercedes и Hünerkopf са се погрижили пътуващите в Zetros апартамента да имат всички удобства. Пълноразмерна кухня, спалня, баня (която е особена гордост за Mercedes), вградени LCD панели, трапезария, озвучителна система Bose, OLED осветление и достъп до интернет.

Задвижване

Отдолу нещата стават сериозни. Новият Mercedes-Benz Zetros има 7.2-литров шестцилиндров двигател с 326 конски сили, съчетан с шестстепенна автоматична трансмисия, и три вида блокаж на диференциала. Zetros може да нагази до дълбочина от почти 1,2 метра и да се изкачи по 80-процентов наклон.

Накратко Mercedes-Benz Zetros може да ви отведе навсякъде, през пустини, джунгли и планински терени, но без да ви се налага да се лишавате от удобствата на дома ви.

Тагове: