Самоуправляващите се автомобили ще открият, че шосетата на Мичиган са най-гостоприемни за техните AI пилоти, тъй като щатът стана първият в САЩ, който направи автономното шофиране напълно законно. Новият закон бе подписан вчера от губернатора Рик Снайдер след продължителни дискусии с автопроизводители, неправителствени организации, учени и юристи.

Законът разрешава движението по пътищата на коли, които нямат никаква форма на традиционно управление. Инициативата е част от усилията на Мичиган да изпревари конкуренти като Калифорния и Невада в надпреварата за автономен транспорт.

“Повече от 100 години Мичиган е глобален център на автомобилната технология и като въвеждаме тези нови стандарти продължаваме традицията, едновременно осигурявайки безопасност на гражданите и възможност на индустрията да се развива”, казва губернаторът, цитиран от Slash Gear.

Съгласно разпоредбите, коли без волани, педали и каквото и да било човешко участие ще могат да се движат по щатските пътища. Освен това, компании за споделен превоз като Uber също ще могат да използват автономни автомобили.  

Виж още: Първата спортна кола в историята се продава на търг