Microsoft иска да се откажете от лентата със задачи на Windows 10 или поне това предполагат последните действия на компанията. Windows 11 Build 26002 наскоро беше доставен на Insiders в канала Canary. Започвайки с тази актуализация, Windows 11 ще ви попречи да показвате лентата със задачи на Windows 10, дори ако използвате приложение от трета страна като StartAllBack или ExplorerPatcher.

Потребителят PhantomOcean3 обясни в X (бивш Twitter) как работи скритата функция. Функцията, наречена DisableWin10Taskbar, просто спира появата на лентата със задачи на Windows 10. При опит за показване на лентата със задачи на Windows 10 Explorer или се срива, или се показва лентата със задачи на Windows 11.

Фактът, че лентата на задачите на Windows 10 изобщо е скрита в Windows 11, е малко странен, макар и не твърде изненадващ. Windows 11 има дълъг списък с морално остарели компоненти и редове код, датиращи от десетилетия. Така например калкулаторът на Windows има код от 90-те години на миналия век.

По-рано тази година грешка в Windows 11 доведе до срив на някои приложения за персонализация. Оттогава Microsoft отстрани този бъг, но изглежда компанията иска да затвори вратата за лентата със задачи на Windows 10.

Ако наистина искате да персонализирате външния вид на Windows 11, трябва да разгледате Start11 от Stardock. Наскоро Брад Уордел от студиото Stardock обясни, че то е имунизирано срещу много промени в Windows 11, които засягат приложенията за персонализация. Тъй като Start11 не използва лентата със задачи на Windows 10, опцията не е засегната от промяната, наблюдавана в Windows 11 Build 26002.

Снимка: Unsplash

Виж още: Windows 12 може да дебютира през юни 2024 г. и да изисква ИИ-съвместим хардуер