След поредица от течове на информация, предвещаващи една не особено вълнуваща актуализация, Microsoft официално обяви наследника на Surface Laptop. Слуховете се оказаха верни. Surface Laptop 2 може да се похвали с 8-о поколение Intel процесори, двойно повече RAM памет и нова матовочерна разцветка. Всичко останало си остава същото, а цените започват от 999 долара.

Макар и с до 85% по-бърз от предходния модел, Surface Laptop 2 е идентичен с предшественика си по всички точки, включително 13.5-инчовия сензорен екран с резолюция 1504 x 2256 и до 14.5 часа живот на батерията (замерен при непрекъснато гледане на видео).

Лаптопът все още няма USB C портове - една от основните критики към първия модел, - което е нелепо за висок клас компютър от последното тримесечие на 2018 г. Портовете са USB 3.0 и MiniDisplay Port, точно както на Surface 1.

С оглед на това Surface Laptop 2 не изглежда като добър избор, ако настоявате да ползвате новия си лаптоп 4 или повече години. Благодарение на несъмнените си достойнства USB C започва да става все по-популярен и ще се наложи като стандарт за зареждане на устройства и прехвърляне на данни в близко бъдеще. Защо Microsoft не е проявила отношение към тенденцията, за нас си остава загадка.

Въпреки всичко благодарение на хубавия дизайн, актуалните спецификации (изключвайки липсата на USB C) и стартовата цена от 999 долара Surface Laptop 2 остава конкурентоспособен поне за момента.