Светът може да се бори с широко разпространена пандемия, но това със сигурност не забавя внедряването на 5G. Супер бързата технология достигна повече клиенти тази година от очакваното и ще обхване около 60% от населението на света до 2026 г. според нов доклад на Ericsson. Това прави 5G най-бързо разгръщаната мобилна мрежа, създавана някога. До края на тази година ще има 218 милиона абонамента за 5G по целия свят в сравнение с прогнозата на Ericsson през юни за 190 милиона.

„5G покритието ще бъде изградено до степен, в която 1 милиард души ще живеят в зони с 5G покритие до края на 2020 г. в световен мащаб“, каза Патрик Серуол, ръководител на стратегически маркетингови идеи в Ericsson, в интервю преди излизането на издавания от компанията двугодишен доклад за мобилността. „Това е около 15% от населението на света.“

До 2026 г. сумата ще скочи до 3.5 милиарда 5G абонамента. През юни Ericsson изчисли, че до 2025 г. ще има 2.8 милиарда абонати, ползващи ултрабърз интернет.

5G е новата супер бърза безжична технология, която се разпространява в целия свят, най-напред в много големи градове в САЩ, както и на места в Китай, Южна Корея и Великобритания, наред с други страни. Технологията е готова да промени начина ни на живот и се очаква да задвижва всичко - от самоуправляващи се автомобили до напреднали преживявания с добавена реалност. Очаква се, че страната, която води в 5G разпространението, да бъде глобален лидер през следващите десетилетия.

2020 г. трябваше да бъде годината, в която 5G става масова. Но разпространението на новия коронавирус предизвика съмнения относно това, колко широко ще се използва технологията тази година. Вместо да забави 5G, пандемията по някакъв начин улесни операторите да разширяват мрежите си по-бързо. В Китай правителството постави пускането на 5G като приоритет, а навлизането на Apple на пазара на 5G със своя iPhone 12 се очаква да увеличи броя на потребителите на 5G телефони.

Снимка: shutterstock

Виж още: DxOMark похвали камерата на Google Pixel 5

Тагове: