Според слуховете сгъваемият iPad на Apple вече е в процес на "интензивна разработка" и може да бъде обявен още в края на 2024 г., съобщава DigiTimes.

В доклад, който се позовава на източници от веригата за доставки, DigiTimes описва как Apple вече работи с доставчици по разработването на сгъваем iPad преди планираното за края на 2024 г. производство в малък мащаб. Тайванската публикация смята, че това показва, че Apple може да обяви устройството в края на 2024 г. или началото на 2025 г., ако напредъкът остане стабилен.

Очевидно Apple работи по сгъваеми продукти от четири години и през това време непрекъснато прави промени в дизайна, като планира да пусне сгъваем iPad, преди да работи по сгъваем iPhone. Apple е избрала да се съсредоточи върху iPad, тъй като той съставлява сравнително малка част от продажбите на компанията, което означава, че потенциалните проблеми са по-лесни за управление и по-малко въздействащи.

Съобщава се, че компанията все още не е финализирала дизайна на сгъваемия iPad. Първоначално екипът за продуктов дизайн на Apple ръководеше проекта, но сега се твърди, че тази роля е прехвърлена на отдела за снабдяване, за да се намалят разходите. Основната цел на Apple на този етап е да постигне по-рентабилен дизайн, което мотивира спорни промени в устройството.

Твърди се, че основният проблем са панелът и пантите на устройството, като Apple е особено загрижена за намачкването на дисплея. Твърди се, че компанията се обръща към Samsung и LG с молба да осигурят дисплей, който да смекчава ефекта на намачкване чрез механични конструктивни решения. Apple изглежда е в състояние да получи достатъчно количество панти за устройството, но все още търси дизайн, който да е по-рентабилен и лесен за масово производство, което може да изисква допълнително опростяване и намаляване на броя на частите.

Масовото производство на първия сгъваем телефон на Apple се очаква да започне през 2025 г. DigiTimes смята, че сгъваемият модел може да увеличи доставките на iPad, предизвиквайки подем в иначе свиващите се глобални продажби на таблети.

Снимка: Unsplash

Виж още: Бъдещите ви телефони може да са със самолекуващи се дисплеи

 

Тагове: