Текстописците спечелиха важна победа в битката за по-добрo заплащане от стрийминг компаниите за музика.

Американският борд за защита на авторските права отсъди, че създателите на текстове на песни ще получат 44 процента увеличение в рамките на следващите пет години, когато техните произведения се стриймват през платформи като Spotify и Apple Music.

Освен това вече няма и таван на тези плащания, така че сумите могат да станат доста високи. Въпреки че това звучи добре, творците се надяваха на още по-добро развитие, при което ще им се плаща при всяко стриймване – нещо, което би свързало възнаграждението пряко с успеха на дадена песен.

Темата със заплащанията от стриймнг услугите е доста сложна и много музиканти често се оплакват от ниските възнаграждения, които получават от там. Решението на регулатора поставя нов въпрос пред самите стриймнг компании, които ще трябва да компенсират по някакъв начин новия си разход.

Един потенциален вариант е увеличаването на абонамента за крайните потребители, но пък по-добрите условия за творци и текстописци могат да убедят повече музиканти да предложат творбите си за стрийминг, което ще е в полза на всички.