Норвежкият телеком Telenor обяви, че има изявен интерес от потенциални инвеститори към операциите на компанията в Югоизточна Европа. От телекомуникационният гигант обявиха в кратко прессъобщение, че са получени оферти за звената ѝ в Унгария, България, Сърбия и Черна гора. Миналата седмица изтече неофициална информация, че Telenor може да се изтегли от българския пазар, като продаде активите си не само в страната, но и в целия регион. Тогава от централата в Норвегия не пожелаха да коментират слухове и спекулации. Сега обаче от компанията потвърждават тази информация, макар да не предоставят пълни детайли.

Официално потвърждение

Според последното изявление на Telenor потенциален инвеститор е предложил на компанията да закупи операциите в Унгария, България, Сърбия и Черна гора. От норвежкия телеком изрично подчертават, че офертата идва не по тяхна инициатива, а от евентуалния купувач. Telenor също така отбелязва, че в момента правят оценка на предложението, като този процес ще продължи през първите три месеца на годината. Телекомът обяви, че разглеждането на офертата няма да засегне по никакъв начин операциите на регионалните звена в България, Унгария, Сърбия и Черна гора. Нито от гледна точка на отношенията ѝ със служителите, нито с клиентите.

Telenor няма да предостави повече коментар, поясниха от компанията.

И неофициалните спекулации

Според неофициалната информация от миналата седмица, Telenor е сключил обвързваща сделка с неназован купувач за операциите на норвежкия телеком в България, Сърбия и Черна Гора. Звеното в Унгария се споменава бегло, като възможна част от офертата. Сумата, която "Капитал" цитира по техни източници е около 2 млрд. евро. Спекулациите за излизането на Telenor от региона варират от лятото на 2017 г., когато президентът на групата Сигве Брекке се наложи публично да отрече слуховете.

С последната информация компанията потвърждава, че има потенциален купувач, който може да придобие операциите ѝ в целия регион. Без да се споменават размера и детайлите на офертата, която са получили.