Ако сте имали тежко лято, може да ви утеши, че за най-големия NFT пазар OpenSea може да е било дори по-лошо.

Според данни от софтуера за проследяване на блокчейн DappRadar най-популярната платформа за търговия с NFT в света е отбелязала катастрофален спад от 99% в обема на търговия от 1 май, като цифрата е спаднала от астрономическите 2.7 милиарда долара продажби на NFT до сравнително мижавите 9.34 милиона долара, подклаждащ страх, че ентусиазмът най-накрая е изчезнал от пазара на цифрови активи.

OpenSea, която уволни 20% от своя персонал през юли, опроверга тази цифра от 99%, като сподели пред Fortune, че естествено предпочита да измерва броя на транзакциите само по обема на Ethereum (ETH), което пропуска колебанията на нестабилните крипто цени. Платформата също така твърди, че методологията на DappRadar е погрешна, тъй като нейните анализатори сравняват най-добрия ден за продажби на компанията с един от най-лошите за всички времена. (Въпреки че си струва да се отбележи, че е трудно да се вземе много сериозно число, което не включва променливостта на цените на криптопазара, тъй като web3 индустриите вървят ръка за ръка.)

Но дори по ревизираните показатели на OpenSea Fortune изчислява, че компанията е отчела спад на обема на търговията си с все още мрачните 62% от май до юли, а числата за август вероятно ще покажат допълнителен спад. Това все още е доста груба траектория и не подкрепя опитите на индустрията, която изглежда се стреми да докаже, че в крайна сметка не е грандиозна измама.

Важното е, че OpenSea иска всички да знаем, че въпреки ужасното им представяне през лятото те определено се чувстват много уверени в момента.

„Играем дълга игра, защото виждаме какво е възможно, така че не сме толкова загрижени за краткосрочната волатилност“, каза говорител на OpenSea пред Fortune. „Винаги сме очаквали спекулации, одумване и дефлация, тъй като общността и случаите на употреба се развиват, технологиите стават по-сложни и създателите измислят как да вградят повече полезност в своите проекти.“

Оптимистични думи и докато NFT могат и да оцелеят, може би хората просто няма да почувстват повече необходимостта да поставят извънредно скъпите цифрови активи на такъв пиедестал.

Снимка: Unsplash

Виж още: Илон Мъск иска да си подаряваме Tesla за Коледа