App Store на Apple сега попада в светлината на прожекторите за това, как се справя с фалшиви крипто приложения, които мамят инвеститори, заблуждаващи се, че инвестират в истински, легитимни криптовалути.

В писмо, адресирано до главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, председателят на комитета по банкови, жилищни и градски въпроси в американския сенат Шерод Браун пита за стъпките, които Apple предприема при проверка, преглед и премахване на крипто приложения преди и след като станат достъпни за изтегляне от ‌App Store‌.

Apple вече използва строг набор от правила за приложенията в ‌App Store‌, но Браун иска да знае точните стъпки, които Apple предприема, за да предотврати навлизането на фалшиви крипто приложения в платформата.

„Въпреки че фирмите, които предлагат крипто инвестиции и други свързани услуги, трябва да предприемат необходимите стъпки за предотвратяване на измамна дейност, включително да предупреждават инвеститорите за нарастване на измамите, също така е наложително магазините за приложения да разполагат с подходящите предпазни мерки, за да предотвратят измамна активност на мобилни приложения“, твърди законодателят.

В своите указания за ‌App Store‌, Apple излага няколко правила за крипто приложения в онлайн магазина. Тези правила гласят, че крипто приложенията не могат да копаят криптовалути, използвайки мощта на устройството ви, приложенията не трябва да изискват от потребителите да изпълняват задачи като публикуване в социални медии, за да получат валута и др.

Писмото на Браун обаче моли Apple да сподели подробности, които предприема конкретно относно това, как реагира на фалшиви крипто приложения. От Apple се иска да опише процеса на преглед за крипто приложения, стъпките, които компанията предприема, за да премахне крипто приложения, заобикалящи правилата на ‌App Store‌, колко често преглежда съществуващите крипто приложения срещу измамна дейност, стъпките, които потребителите могат да предприемат, за да докладват за измамни крипто приложения, и дали Apple е участвала или не в някакви координирани усилия за премахване на опасни крипто приложения от ‌App Store‌ от януари 2020 г.

Apple има срок до 10 август, за да предостави цялата тази информация на комисията. Същото писмо е изпратено и до изпълнителния директор на Google Сундар Пичай.

Снимка: Unsplash

Виж още: Клетник, изгубил портфейл с криптовалута за 176 милиона долара, има бизнес план за откриването му