Ако работата в офиса от 9 до 5 отново се е превърнала във ваше ежедневие, може би сте си спомнили и друг навик - да не отговаряте на служебни запитвания през уикенда. Но се оказва, че винаги има изключения. Ако искате да изпратите имейл до колега и да гарантирате, че ще бъде отворен, най-добре е да го изпратите в неделя следобед, сочи ново проучване на Axios HQ, компанията за комуникационен софтуер, която се отдели от Axios. 
Тя анализира резултатите от 8.7 милиона доставки на имейли, изпратени чрез нейната платформа, и установи, че фирмените имейли, изпратени от 15 до 18 ч. в неделя, имат най-висока средна честота на отваряне: 94%. (Следващата най-висока стойност е в неделя от 18 до 21 ч., с процент на отваряне 86%.) 

Като цяло неделя и понеделник са били най-добрите дни за четене на имейлите от колегите ви със средна честота на отваряне 54%. Във вторник и сряда тя спада до 52%, след това пада в четвъртък и петък (съответно до 47% и 49%), преди да достигне най-ниската си стойност от 31% в събота. Като цяло процентът на отворените писма също е много по-висок от 3 до 6 ч. сутринта през работната седмица (70%), отколкото следобед и вечер. 
От щаба на Axios смятат, че неделните дни са подходящо време за кореспонденция, отчасти защото нямате толкова голяма конкуренция в пощенската кутия на някого. Но първото място на неделята може да се дължи и на преминаването към хибридни и гъвкави работни графици след пандемията. Вместо да се придържат към графика от понеделник до петък от 9 до 5, много дистанционни служители предпочитат да наваксат през почивните дни в замяна на ходене на фитнес или посещение на училищни мероприятия с децата си в традиционните часове на работната седмица. 
През март The Wall Street Journal съобщи, че сега хората работят средно по 6.6 часа всеки уикенд, което е с 5% повече в сравнение с 2021 г., когато е бил разгарът на пандемията. Въпреки че работата през почивните дни може да изглежда като добър начин да наваксате изоставането си от предходната седмица или да се подготвите за предстоящата, проучване на Академията по мениджмънт твърди обратното. То установи, че културата на постоянна заетост може да окаже отрицателно въздействие върху здравето на служителите и в крайна сметка да навреди на изпълнението на работата, вместо да го подпомогне. 
 А ако сте мениджър, изпращането на имейли през уикенда може да стресира служителите ви. Проучване сред работниците през 2022 г. установи, че 63.3% от служителите смятат, че трябва да е незаконно работодателите да се свързват с тях извън работното време; почти същият процент - 64.2%, обаче заявиха, че винаги отговарят, когато се свързват с тях в извънработно време. 
Така че помислете добре, преди да изпратите този email точно в неделя.

Снимки: Unsplash

Виж още: Gmail ни съветва да активираме Enhanced Safe Browsing

Тагове: