Съобщава се, че заради печатна грешка милиони имейли на американски военни - някои от тях съдържащи изключително чувствителна информация - са били изпратени в Мали. Проблемът се дължи на въвеждането на .ML вместо .MIL за домейна на получаващия имейл адрес. Както съобщава Financial Times, грешката с една буква е изложила на риск данни като "дипломатически документи, данъчни декларации, пароли и данни за пътуванията на висши офицери" и много други. Въпреки че погрешно насочените имейли (засега) са попаднали при подизпълнител, натоварен с управлението на домейна на страната, контролът върху .ML скоро ще се върне на правителството на Мали, което има връзки с Русия.

"Изтичането чрез печатни грешки" е разкрито от Йоханес Зуурбие, нидерландски подизпълнител, който управлява домейна на страната Мали. Зуурбие казва, че е направил многобройни опити да предупреди Съединените щати за проблема - като е започнал през 2014 г., - като ги е призовал да се отнесат сериозно към него; той казва, че не е имал никакъв успех. Твърди, че е започнал да събира имейлите тази година, когато изтича срокът на договора му (и предаването на домейна, включително грешните имейли, на малийското правителство), като последен опит да убеди САЩ да действат спешно. В писмо до САЩ в началото на юли Зуурбие пише: "Този риск е реален и може да бъде използван от противници на САЩ". Той твърди, че е събрал около 117 00 имейла, а само миналата сряда са пристигнали още близо 1000.

Въпреки че Зуурбие казва, че нито едно от съобщенията не е било маркирано като класифицирано, те все пак съдържат чувствителни данни за американския военен персонал, подизпълнители и семейства.

Оповестеното съдържание включва плановете за пътуване на началника на щаба на американската армия генерал Джеймс Макконвил за визита до Индонезия през май. Друга изложена на риск информация включва карти на инсталации, снимки на бази, документи за самоличност (включително номера на паспорти), списъци на екипажи на кораби, данъчни и финансови документи, медицински данни, списъци на екипажи на кораби, доклади от военноморски инспекции, договори, криминални жалби срещу персонала, вътрешни разследвания за тормоз и резервации. Един имейл от агент на ФБР включва турско дипломатическо писмо до САЩ, в което се предупреждава за възможни операции на Кюрдската работническа партия (ПКК).

"Ако имате такъв постоянен достъп, можете да генерирате разузнавателна информация дори само от некласифицирана информация", заяви пред Financial Times бившият ръководител на АНС и пенсионираният четиризвезден адмирал от военноморските сили на САЩ Майк Роджърс. Роджърс казва, че това не е нещо необичайно, като отбелязва, че допускането на грешки от страна на хората не е извън нормата. Въпреки това той добавя: "Въпросът е в мащаба, продължителността и чувствителността на информацията".

Командир-лейтенант Тим Горман, говорейки от името на Пентагона, заяви пред Financial Times, че Министерството на отбраната "е наясно с този проблем и се отнася сериозно към всички неразрешени разкрития на контролирана информация за националната сигурност или контролирана некласифицирана информация". Той допълни, че имейлите, изпратени от .MIL на адрес .ML, "се блокират, преди да напуснат домейна .mil".

Снимка: Unsplash

Виж още: В иранския отговор на Call of Duty ще унищожите САЩ и НАТО (ВИДЕО)