Населението на Европейския съюз (ЕС) е намаляло с повече от половин милион души от 2020 г. насам, сочат данните на статистическия отдел на Евростат - поразителна точка на пречупване след десетилетия на растеж. 
Причините за спада са различни, но основният проблем е, че смъртността задържа високи нива, като в същото време раждаемостта намалява. В основата на тези две причини не е тайна - пандемията COVID-19, която само в Европа причини милиони смъртни случаи, особено сред по-възрастните хора, а много млади хора останаха вкъщи, вместо да излизат навън и да се срещат. И това е, без да се разглеждат повишените икономически проблеми сред двойките, които отлагат (или дори пропускат) момента да създадат поколение. През януари 2020 г. в ЕС са живели 447.49 милиона души, през 2021 г. тази цифра е намаляла до 447 милиона, а през следващата година е била само 446.74 милиона. Това е общо намаление с 585 000 души. 

Трудно е да се преувеличи въздействието на COVID. От 2020 г. насам Евростат съобщава за големи вълни на "свръхсмъртност" - повече смъртни случаи, отколкото бихте очаквали за даден период, което по принцип е силен показател за смъртните случаи от нова пандемия. 
Преди COVID ЕС се е разраснал слабо, като общото население е нараснало от 429.24 млн. души през 2001 г. на 447.49 млн. души през 2020 г., което представлява увеличение от около 4%. В известен смисъл намаляването на броя на заетите в Европа почти сигурно е предвестник на това, което предстои да се случи в останалата част на света. Въпреки че демографите се страхуваха от пренаселение, сега прогнозите сочат, че до 2100 г. ръстът на световното население ще се стабилизира, след което ще започне да намалява вероятно завинаги. Населението на Китай например е намаляло за първи път от 60-те години на миналия век насам през миналата година. 
Дали това безпрецедентно глобално разреждане ще доведе до просперитет или до икономическа криза, може само да се гадае.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Швеция направи първата постоянна пътна настилка за зареждане на е-коли в движение