Microsoft пусна окончателната версия на следващата си голяма актуализация на Windows 11 (22H2) за потребители в програмата за предварителен преглед във вторник и случайно я направи достъпна за компютри, които не се поддържат официално.

Потребителите на Twitter и Reddit бързо откриха грешката, като стотици участници в Windows Insiders успяха да надстроят своите машини с по-стари процесори. Microsoft има строги минимални хардуерни изисквания за Windows 11, оставяйки милиони компютри назад, така че грешката отново ще подчертае противоречивата политика за надграждане на компанията.

Windows 11 официално изисква процесори Intel 8th Gen Coffee Lake или Zen 2 и нагоре, с много малки изключения. Въпреки че има лесни начини за инсталиране на Windows 11 на неподдържани процесори, Microsoft дори не позволява на своите Windows Insider членове официално да инсталират бета-версии на операционната система на неподдържани компютри, така че тази погрешна версия е доста необичайна.

Microsoft е наясно с грешката и казва, че разследва. „Това е грешка и съответният екип я разследва“, се казва в официалния Twitter акаунт на Windows Insider. Ако сте успели да инсталирате Windows 11 на неподдържан компютър и сте очаквали само актуализации на Release Preview за Windows 10, трябва да можете да върнете неочакваната надстройка в раздела за настройки на Windows 11.

Снимка: Microsoft

Виж още: Microsoft ще се опита да елиминира HDD зареждащите устройства до 2023