Необявеният чипсет MediaTek Dimensity 9300 предизвиква шум със своята уникална конфигурация. Съставен от четири основни ядра Cortex-X4 и четири производителни ядра Cortex-A720, този чипсет е проектиран да осигурява мощност и скорост. Съществуват обаче опасения, че тази мощна конфигурация може да доведе до проблеми с прегряването.

Според публикация в Weibo от профила Digital Chat Station предполагаемата конфигурация на Dimensity 9300 повдига въпроси относно неговата ефективност. За разлика от повечето чипсети, които включват ядра с ниска енергийна ефективност, MediaTek се е фокусирала върху максималното увеличаване на мощността и скоростта при този компонент. MediaTek твърди, че тази конфигурация ще позволи на потребителите да изпълняват по-ефективно многозадачна работа и ще подобри цялостното изживяване при работа със смартфон.

Журналистът Евън Блас, който пише за AndroidHeadlines, посочва, че амбициозният дизайн на Dimensity 9300 е довел до прегряване при работа с очакваните тактови честоти. Това може да наложи MediaTek да намали мощността на чипсета, ограничавайки неговата производителност и влияейки на изживяването, което производителите могат да очакват от компонента.

Въпреки това Dimensity 9300 може да се похвали с впечатляващи характеристики. Ядрото Cortex-A720 предлага 20% увеличение на ефективността в сравнение с предишното поколение ядро A715. Основното ядро Cortex-X4 повишава производителността с 15% в сравнение с Cortex-X3. Освен това Dimensity 9300 включва графичния процесор Immortalis-G720 на ARM, който осигурява 15% увеличение на производителността, като същевременно консумира 40% по-малко трафик на паметта. Очаква се чипсетът да бъде произведен от TSMC, като се използва усъвършенстваният й 4nm технологичен възел.

MediaTek планира да пусне на пазара чипа Dimensity 9300 през октомври, което ще съвпадне с пускането на подобни модели от конкуренти като Exynos 2400 AP на Samsung и Snapdragon 8 Gen 3 AP на Qualcomm. Въпреки че има потенциал да бъде мощен чип, опасенията за прегряване могат да повдигнат въпроси относно дългосрочната му производителност и надеждност.

Снимка: Unsplash

Виж още: Оставете 2024 - вече има официална информация за флагмански чип за 2025

 

Тагове: