Очаква се MediaTek да обяви флагманския чипсет Dimensity 9300 през четвъртото тримесечие и той да захранва някои телефони от висок клас през 2024 г. Дизайнерът на чипове обаче не губи много време, тъй като току-що обяви ключова подробност за своя флагмански чип, който ще захранва устройства от висок клас през 2025 г.

MediaTek обяви, че е разработила първия си чип, използвайки 3nm процес на TSMC.

Статусът tape-out означава, че дизайнът на чипа е завършен и готов за производство. Независимо от това цитатът на компанията потвърждава, че това наистина е флагмански чип Dimensity, вероятно Dimensity 9400, ако производството ще се осъществи едва през следващата година.

MediaTek сравнява 3nm процес на TSMC с технологията N5 (5nm) на TSMC, като твърди, че новият процес предлага подобрение на скоростта с до 18% при същата консумация на енергия, или 32% спад на консумацията на енергия при същата скорост. Той добавя, че новият процес води до ~60% увеличение на логическата плътност. Не е ясно обаче как новият производствен процес се сравнява с процеса N4 на TSMC, използван в настоящите флагмански чипове.

MediaTek потвърди, че първият ѝ флагмански процесор, използващ 3nm процес на TSMC, ще захранва телефони, таблети, автомобили и други устройства от втората половина на 2024 г. Това наистина ще съвпадне с чипа Dimensity 9400. Но това също така на практика потвърждава, че предстоящият Dimensity 9300, който ще бъде обявен през четвъртото тримесечие на 2023 г., ще се придържа към 4nm дизайн на TSMC.

Изглежда, че Dimensity 9400 няма да е единственият чип за Android, който използва най-новия процес на TSMC. Snapdragon 8 Gen 4 на Qualcomm също ще бъде изграден по 3nm процес на TSMC според изтичане на информация от Digital Chat Station.

Снимка: Unsplash

Виж още: Предимствата на сгъваемите смартфони

 

Тагове: