Неотдавнашна оценка на печалбите на NVIDIA, свързани с изкуствения интелект, шокира всички ни, тъй като беше разкрито, че компанията реализира огромна печалба от 1000% от своите графични процесори H100 AI.

Тае Ким, журналист от медията Barron's, изчислява, че NVIDIA извлича огромни ползи от огромните си продажби на платформи за ИИ, като може да счупи всички рекорди.

Източникът е посочил инвестиционната банкова компания Raymond James, като е заявил, че цената на графичните процесори H100 започва от 3320 долара, а компанията продава тези графични процесори за 25 000 - 30 000 долара. Въпреки че няма точно калкулирана BoM (Bill of Materials) за графичните процесори за изкуствен интелект, може да се твърди, че това е приблизителна стойност, а NVIDIA потенциално може да печели дори много повече.

Изявлението на Тае Ким включва много фактори, които трябва да се вземат предвид, като се започне с разходите, свързани с производството на действителните графични процесори. Процесът включва много стъпки - от придобиването на "градивните елементи" до доставката и следпродажбеното обслужване. Така че може да кажете, че оценката за 1000% печалба тук не е правилна, но това не променя фундаменталния извод.

Видно е, че H100 се продават много над реалните им цени и в някои случаи достигат около 70 000 долара. Цифрата "марж на печалбата" може да не отчита фактора инфлация, което означава, че действителните цифри могат да бъдат много по-високи.

NVIDIA извлича печалби в огромни размери, а инфлацията на "добива на криптовалути" не се доближава до хайпа на ИИ. Станахме свидетели на значителни инвестиции, вливани в сектора на ИИ, като един от примерите е целта на Team Green да достави 550 000 H100 през 2023 г. С прогнозата за генериране на над 300 млрд. долара чрез продажби на ИИ до 2027 г. NVIDIA не спира дотук. След като бъде представено следващото поколение графични процесори с изкуствен интелект, може да станем свидетели на експлозивен растеж, а пазарната капитализация на компанията да се повиши до небесата.

Снимка: Unsplash

Виж още: Китайските гиганти пазаруват за 5 млрд. долара от Nvidia за надпревара в областта на ИИ