Обществена тайна е, че лаптопите са изключително търсена стока по време на глобалната пандемия главно заради домашното обучение и работата вкъщи. Това ще доведе до голяма криза и недостиг, когато започне подготовката за учебната година. Според доклад на Axios на територията на САЩ има недостиг на лаптопи, по-специално такива от класа на Chromebook. Президентът на Acer America Грег Прендергаст заяви, че компанията не може да предостави достатъчно компютри, работещи с Chrome OS, за да позволи работещи виртуални класни стаи за всеки ученик.

Анализаторът Стивън Бейкър от NPD Group заяви, че продажбите на лаптопи нарастват с 20 до 40% всяка седмица, като бърза проверка показва, че 24 от 28 възможни модела са напълно изчерпани.

Няколко важни фактора са повлияли за този недостиг. Прендергаст обвинява доставчиците за това – от тези на индивидуални компоненти до търговците на готовите продукти, като заради това Acer промени политиката си и вече залага на самолетни доставки на техниката си в САЩ.

Недостигът ще затрудни началото на учебната година за някои ученици. Това допълнително ще оскъпи процеса на миграция към виртуално обучение, защото родителите и учебните заведения ще трябва да закупят скъпи, професионални модели. Решението на проблема ще бъде или производителите да повишат производството си, или човечеството да пребори успешно епидемията.