Споделянето на пароли никога не е било новост - толкова е лесно една парола да бъде споделена от група приятели или пък като романтичен жест в двойката. Но приятелите и любовта идват и си отиват, а таксата за абонамента си остава.  
След огромната си загуба на абонати Netflix осъзнаха, че трябва да поемат нещата в свои ръце - първо пуснаха план с по-ниска цена, в който обаче не се предлага цялото съдържание, а наличното е прекъсвано от реклами. Вторият им ход обаче е много по-ловък: те искат да се опитат да хванат споделените акаунти и да ги принудят да плащат още по-висока цена. Но това е точно толкова грубо, колкото и звучи, ето защо компанията предприе по-плавен подход. Първоначално в платформата се появи опцията, която уж е един вид избор за потребителите - да позволят отделните профили в акаунта да мигрират историята на предпочитанията си. Замаскирано по този начин, това казваше само едно: по-добре разделете акаунта на реалния брой потребители сега, защото скоро това така или иначе ще се случи и никой не гарантира, че няма да загубите списъка си с Watch later.  


Сега е време за втората стъпка: новата функция „Управление на достъпа и устройствата“ позволява на собствениците на акаунти дистанционно да премахнат устройства, които не разпознават. Това означава, че ако ядосате гаджето си или се скарате с приятеля си и ако те са титуляри на акаунта, могат да ви изритат, без да им мигне окото. Разбира се, към акаунта ви може да има и закачени навлеци, за които дори и не подозирате - ето защо това е един добър повод да направите разчистване. И, разбира се, за Netflix да си върнат загубените долари.  
Функцията е налична през Account Settings - Manage Access and Devices и там се разкрива цялата палитра от закачени устройств заедно с посочени IP адрес, точен час и дата, в която са имали достъп. След като въпросното устройство е премахнато, е добре да се смени и паролата, но все пак според инструкциите така или иначе достъпът ще бъде спрян, а известия за влизане ще бъдат получавани по email.  
Едно е сигурно - внимавайте с отношенията си по време на празниците.  

Снимки: Unsplash

Виж още: По-евтиният план на Netflix с реклами може да не работи на вашето устройство