Всички знаехме, че този ход идва. Следващата фаза от продължилата с месеци борба на Netflix срещу споделянето на пароли скоро ще бъде пред нас.

По време на тримесечния си доклад за печалбите си компанията обяви, че ще таксува с допълнителна месечна такса онези клиенти, които споделят своите идентификационни данни за логване, започвайки от началото на 2023 г.

Този ход е разширяване на текущата пилотна програма в Латинска Америка, която начислява допълнителни такси за подакаунти на „допълнителен потребител“: потребители извън вашето непосредствено домакинство, които използват вашето име за вход за достъп до услугата. По принцип всеки профил в менюто „Кой гледа?“ ще бъде таксувано допълнително, ако не се намирате в едно домакинство.

Новината идва в момент, когато Netflix се опитва да се върне към растеж и да уреди инвеститорите, след като потвърди, че е загубил абонати по-рано през годината. С помощта на Monster: The Jeffrey Dahmer Story и Четвърти сезон на Stranger Things компанията успя да добави повече от 2.4 милиона абонати през третото тримесечие.

Netflix все още не е обявила цените за наказателните такси, но ако следват схемата на пилотната програма „една четвърт от основната ставка“, тя трябва да достигне около 3 - 4 долара или еквивалента. За хората, които искат да избегнат тези такси, Netflix представи в понеделник инструмент за мигриране на акаунти, който ще прехвърли данните на потребителския подакаунт (хронология на гледане, препоръки и други подобни) към техния нов независим абонамент.

В допълнение компанията наскоро обяви по-евтино ниво, поддържано от реклами, което ще струва 7 долара на месец. Новият план ще бъде достъпен от 10 ноември в дузина държави, включително Обединеното кралство, Канада и Мексико.

Снимка: Unsplash

Виж още: Netflix Party не е това, което си мислите