Браян Сандовал, губернатор на Невада, обяви, че Tesla Motors и Panasonic ще строят мегафабрика за автомобилни батерии до град Рено.

1.2 милиарда долара в данъчни облекчения са разпределени в идните 20 години, за да успее щатът да привлече огромната инвестиция. Най-големият дял от тях е 20-годишен план за намаляване на данъците на продажби, като ефективно компанията на Елън Мъск ще продава без данъци за първото десетилетие. 26% от спестяванията на фабриката ще дойдат от 10-годишен план за облекчения от такси за самата сграда, а 27 милиона долара ще бъдат върнати като облекчения от данъци по заплатите. Освен всички тези пари, в момента се гласува закон, според който Tesla Motors ще може да продава директно автомобилите си в щата, за да се избегнат дилърските лобита, познати от Тексас, Аризона и Ню Джърси.

В замяна на тази огромна инвестиция, главата на Невада Сандовал се надява на 100 милиарда долара в директни и косвени икономически приходи за щата само през идните 20 години. Коментираната от Елън Мъск осигурена заетост е 3000 места за работници по конструкцията и 6500 работни места в самата фабрика. Средната заплата на работник във фабриката ще възлиза на 25 долара на час (около 4200 долара месечно), плюс бонуси.

В отговора на скептиците относно огромната инвестиция в мегафабриката Сандовал отговаря „Този план ще доведе до повече от 80 долара икономически приход за всеки долар, който Невада похарчи.“

Вижте още: Tesla и Panasonic отварят "гигафабрика" за батерии в САЩ