На събитие в Лондон днес Nokia обяви смартфона - наследник на Nokia 7. Както се и очакваше, това е именно Nokia 7.1. Ето ги и по-важните подробности:

Хардуер

При тегло 159 грама и дебелина около 8 мм Nokia 7.1 има 5.84-инчов IPS LCD екран с резолюция 1080 x 2244 пиксела и съотношение 19:9. Чипсетът е Snapdragon 636 с 3 GB RAM и 32 GB пространство или 4 GB RAM и 64 GB пространство. Той поддържа най-актуалната технология за бързо зареждане на Qualcomm през USB-C порт, което позволява достигането на 50% заряд на батерията в рамките на 30 минути.

Екран

Смартфонът бележи дебюта на PureDisplay технологията. Екранът му е специално оптимизиран за HDR съдържание и предлага съотношение на динамичния контраст 1 000 000:1; автоматично настройване на изображението спрямо фоновото осветление; а в смартфона има отделен 16-битов енджин, предназначен да преобразува стандартно SDR видео в HDR. Nokia явно държи на качественото мултимедийно изживяване, независимо от обстоятелствата.

 

Фотография

Основната камера е двойна с 12 MP + 5 MP сензори и поддръжка на 4K видеозапис, както и HDR снимки и видео. Все пак Nokia трябва да защитава репутацията си в мобилната фотография. Оптиката е, естествено, Carl Zeiss.

Автофокусът е двоен PDAF (фазово засичане), което звучи много обещаващо по отношение на бързината на фокусиране и способността на камерата да заснема движещи се обекти.

Поддържа се боке ефект благодарение на 5-мегапикселовия сензор, чиято роля е да засича дълбочината. Стабилизацията на изображението е електронна, а откъм звук се предлага 360-градусово Nokia Spatial аудио. Предната камера е 8 MP-ова и логично - оптимизирана за автопортрети.

Софтуер

Операционната система е Android 8.1 във фабричен вид, тъй като смартфонът излиза под "шапката" на Android One. Това гарантира две години пълни софтуерни ъпдейти и още три години актуализации на сигурността. Nokia 7.1 е напълно готов за предстояща актуализация до версия 9.0 Pie с всичките му нови функции като Adaptive Battery и App Actions.

Аксесоари

Покрай представянето на смартфона Nokia 7.1 компанията използва момента да обяви и два нови чифта слушалки - Nokia True Wireless Earbuds и Nokia Pro Wireless Earphones.

Както се подразбира от имената им, и двата модела са безжични. Първият представлява чифт тапи с до 3.5 часа живот на батерията, към които върви преносим зареждащ кейс с капацитет за три зареждания - или общо до 16 часа употреба. Вторият се носи около врата и издържа до 10 часа работа с едно зареждане.

Вградената вибрираща функция ви известява за входящи повиквания, а дизайнът с магнити позволява да отговаряте на повиквания или да си пускате музика, без да се налага да вадите смартфона.

Цени и наличност

Цените ще започват от 299 евро за варианта с 3 GB RAM/32 GB ROM и ще достигнат 249 евро за версията с 4 GB RAM и 64 GB ROM. Пусковата дата е насрочена за 17 октомври в Англия, а предварителните поръчки в Европа започват утре. Цветовете са два - син и стоманеносив.

Като цяло ни харесва вниманието на Nokia към потребителите и оставаме с впечатлението, че Nokia 7.1 ще бъде един доста приятен за ползване смартфон.

Тагове: