На 4 октомври Nokia ще проведе събитие, на което най-вероятно ще обяви смартфона Nokia 7.1. Засега това е само предположение, тъй като в мрежата изтекоха пълни подробности за модела, включително изображения. Появата му в испанския Amazon също е свидетелство, че моделът е готов да бъде видян.

Иначе от страна на Nokia засега има само един доста завоалиран тийзър в Twitter, където компанията говори за "вашата история" и че "вие избирате как да я разкажете". 

 

 

Е, какво иска да ни каже "авторът", ще разберем съвсем скоро. Междувременно ето я изтеклата информация за Nokia 7.1. Първоначалният и източник е сайтът WinFuture, а впоследствие Nokia 7.1 се появи в испанския Amazon и информацията съвпадна. При тези обстоятелства можем да я считаме за потвърдена, макар и да оставаме с едно наум - все пак промени в последния момент не са нещо нечувано.

При тегло 159 грама и дебелина около 8 мм Nokia 7.1 има 5.84-инчов IPS LCD екран с резолюция 1080 x 2244 пиксела и съотношение 19:9. Чипсетът е Snapdragon 636 с 3 GB RAM и 32 GB пространство или 4 GB RAM и 64 GB пространство.

Основната камера е двойна с предполагаеми 12 MP + 5 MP сензори и поддръжка на 4K видеозапис, както и HDR снимки и видео. Все пак Nokia трябва да защитава репутацията си в мобилната фотография и при моделите от среден клас. Предната камера е 8 MP.

Операционната система е Android 8.1 във фабричен вид, тъй като смартфонът излиза под "шапката" на Android One. Това гарантира две години пълни софтуерни ъпдейти и още три години актуализации на сигурността.

Цените ще започват от около 350 евро за варианта с 3 GB RAM/32 GB ROM и ще достигнат малко под 400 евро за версията с 4 GB RAM и 64 GB ROM. Пусковата дата е насрочена за 22 октомври.

Освен Nokia 7.1 има вероятност да се появи и друг смартфон - Nokia 9. При цели две събития в разстояние на една седмица едно от друго всичко е възможно.

Тагове: