Преди точно година, по време на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона мобилните телефони Nokia се завърнаха с гръм и трясък. Днес финландците от HMD Global, които държат правата върху световноизвестния бранд, демонстрираха обновената си линия смартфони, с които ще се опитат да затвърдят добрите резултати от 2017 г. Като цяло компанията показа подобрени версии на моделите от миналата година, ново устройство в най-ниския клас умни телефони, няколко нови софтуерни възможности и обновена версия на легендарния Nokia 8110, познат от първия филм от трилогията „Матрицата“. Но в нашия обзор ще започнем с по-високия клас при смартфоните.

Nokia 8 Sirocco

Когато става дума за пълнокръвен флагман от HMD Global, всички очакваха Nokia 9, но и тази година компанията не демонстрира такъв модел. Вместо това показа обновената версия на Nokia 8. Макар че миналогодишният модел се доближава максимално до този клас, нещо като че ли липсваше. Nokia 8 Sirocco (името е леко намигване към премиум телефона от 2006 г. Nokia 8800 Sirocco) се опитва да коригира това усещане. Затова новият модел почти спокойно може да се каже, че е флагман като дизайн, възмoжности и... дори като цена. Nokia 8 Sirocco разполага с 5.5-инчов екран, който обхваща почти целия преден панел на телефона и се извива по същия начин като емблематичните за Samsung модели Galaxy S8 (и Edge версиите преди това). Така вторият производител на смартфони, който разполага с подобен извит дисплей, е HMD Global. Самият екран поддържа все по-модерното за флагманите съотношение от 18:9.

Както предният, така и задният панел на Nokia 8 Sirocco са изработени от удароустойчиво стъкло Gorilla Glass 5, а страничните рамки са от неръждаема стомана. Това позволява на смартфона да бъде водо- и прахоустойчив по високия IP68 стандарт. Но практиката с изцяло стъклени корпуси крие риск от напукването им при по-силни изпускания. Което означава задължително използване на протектор. Сензорът за пръстови отпечатъци е изместен на задния панел под камерата.

Nokia 8 Sirocco разполага с двойна задна камера (12 МР+13 MP) с двукратно оптично приближение и 5 MP предна такава с широкоъгълен фокус на снимане от 84 градуса. Оперативната памет е 6 GB, процесорът е Qualcomm Snapdragon 835, а мястото за съхранение скача от 64 GB при Nokia 8 на 128 GB. Добавено е безжично зареждане. Nokia 8 Sirocco се присъединява в клуба на смартфоните без жак за слушалки. Новият модел има три HDR микрофона, които позволяват пространствен 360-градусов запис. Цената също подобава като на флагман – 749 евро, като Nokia 8 Sirocco ще е наличен през април.

Nokia 7 Plus

Вторият модел е в сравнително високия клас. Nokia 7 Plus запазва алуминиевия заден панел, но получава голям 6-инчов екран, който заема почти цялото пространство отпред. Подобно на новия Sirocco, сензорът за пръстови отпечатъци е преместен под задната камера. Самият заден корпус е обработен с цели шест слоя боя, за да се получи покритие близо до керамичното, казват от HMD Global. Nokia 7 Plus разполага с две задни камери (12 МР+13 MP) с двукратно оптично увеличение, които разполагат с адаптивни сензори и съответно по-добри възможности за снимки при слабо осветление. Сред другите характеристики са процесор Qualcomm Snapdragon 660, 4 GB оперативна и 64 GB памет за съхранение. Подобно на Nokia 8 Sirocco, новият Nokia 7 Plus ще е наличен през април срещу 399 евро.

Nokia 6 (2018)

HMD Global дори не даде различаващо се име на обновения си Nokia 6 модел. Версията за 2018 г. запазва изцяло алуминиевия корпус, единичната 16 MP камера с Carl Zeiss оптика (всички модели висок клас на HMD Global са с такава – бел. ред.) и предната с 8 МР сензор. Процесорът е Qualcomm Snapdragon 630, а новият смартфон разполага и с безжично зареждане. Nokia 6 получава и задно разположен сензор за пръстови отпечатъци и е способна на лицево разпознаване. Обновеният модел ще бъде наличен в нова цветова гама – златистосин, черен мед и бял с метален акцент. Подобно на останалите ще е в продажба през април на цена от 279 евро.

Nokia 1

Единственият нов модел от гледна точка на име и клас е Nokia 1. Той е предназначен за хората, които тепърва преминават от обикновени телефони към смартфони. Разполага със сменяеми задни панели Xpress-On Cover, които идват в разнообразни цветове и разцветки. За нисък клас идва с Android Oreo, но във версията Go edition, която е предназначена именно за по-слаби като характеристики устройства. Ще бъде наличен през април на цена 85 долара.

Завръщането на „телефона от „Матрицата“

Миналата година HMD Global показаха обновена версия на легендарния мобилен телефон Nokia 3310. Този път финландците ни изненадаха с обновена версия на Nokia 8110. Ако повечето от вас се чудят за кой телефон става дума и вече отварят търсачката на Google – това е легендарният модел, който се ползва от героите на първия филм от култовата поредица „Матрицата“. Nokia 8110 остава в историята не само като един от най-разпознаваемите слайдър устройства, но и бележи едно от най-запомнящите се продуктови позиционирания в киното за всички времена.

Новата версия за 2018 г. разполага с цветен екран и... 4G връзка. С други думи освен възможността да играем на обновената версия на играта Snake (aka „Змията“), но и ще можем да използваме Facebook, Google Search, Gmail, Google Maps и Google Assistant. Заедно с опция за браузване в интернет. Наличен през април за 79 евро в класическия черен и екстравагантния бананов цвят.

Софтуерни промени в камерите

Покрай вълната от нови смартфони и банани... обикновени мобилни телефони, HMD Global обяви и голяма промяна във всички смартфони с Carl Zeiss камери. Това е приложението Camera Pro, което позволява пълен и лесен контрол на настройките на камерата, подобно на старите Lumia смартфони. Именно една от основните критики към Nokia моделите от миналата година беше софтуерът на камерата. HMD Global са се вслушали и добавят добрия работещ вариант от Lumia моделите. Второто приложение е Imaging Suite, което добавя AR към снимките и видеото, доста популярна сред младите хора опция, която също липсваше в досегашните Nokia модели.

Последните новини, премиери и видеа на живо от Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC) можете да следите в нашия специален раздел MWC 2018.