Пристигайки днес, последната актуализация на Windows 11 на Microsoft носи със себе си няколко екстри: достъп до Bing AI Chat в рамките на операционната система; бърз запис на моментна видео снимка на вашия екран; опция за редуциране на сметката ви за електроенергия; и в крайна сметка ще ви позволи да управлявате вашия iPhone директно от вашия компютър.

Актуализацията на функциите на Windows 11 от февруари 2023 г. всъщност е по-скоро Moment: името, дадено на малките актуализации на функции, които Microsoft пуска успоредно с актуализацията на Windows 11 2022 или 22H2. Microsoft нарече изданието от октомври 2022 г. с нов File Explorer с раздели и други функции ново „изживяване“, но определи това издание като „актуализация“. Вероятно все още ще виждате командата winver да го нарича 22H2.

Така или иначе има няколко нови функции, за които да говорим. Имайте предвид обаче, че те се доставят по два начина: интегрирани добавки за Windows, както и приложения. Актуализациите включват обновения Bing AI Chat, контроли за Windows Studio Effects и по-използваем потребителски интерфейс за таблети и компютри 2 в 1. Производителят обаче също така предоставя нови или ъпдейтнати приложения за Phone Link (с новата поддръжка на iPhone, както и с подобрена интерактивност на Android), актуализирано приложение за чат и преработено приложение Widgets и Quick Assist.

Предварителен преглед на този нов Moment 2, пуснат в Windows Insider Release Preview Channel миналата седмица, все още беше етикетиран като 22H2 в Windows. (Той не включваше новия интегриран Bing Chat.) Не е необходимо обаче да сте в програмата Windows Insider, за да получите достъп до новата актуализация.

За достъп до този ъпдейт Microsoft препоръчва да отворите менюто с настройки на Windows 11 и да отидете на Windows Update. Щракнете върху бутона „Проверка за актуализации“. Може да видите новите актуализации веднага или вашето устройство може да трябва да изчака. Ако първоначално не получите актуализацията, тя ще бъде доставена като част от пача за защита от март 2023 г., каза Microsoft.

Не забравяйте, че Microsoft също актуализира отделни приложения чрез приложението Microsoft Store. Отворете приложението Store, навигирайте до иконата Library надолу в долния ляв ъгъл и след това щракнете върху бутона Get updates в горния десен ъгъл.

Какво е новото в актуализацията на Windows 11 февруари 2023 г

Актуализацията за Windows 11 от февруари 2023 г. е най-забележителна с интегрирането на Bing Chat: базиран на изкуствен интелект чатбот, който Microsoft стартира на 9 февруари. Въпреки че оттогава Bing Chat премина през доста противоречия, предоставяйки непредсказуеми отговори, включително расистки обиди, неочаквана креативност и дори неясни заплахи, преди Microsoft да ограничи интерактивността на Bing и да намали индивидуалността му, всичко това спомогна за нарастването на интереса към новия чатбот на Microsoft.

Най-новата визуализация на Windows 11 на Microsoft променя полето за търсене в лентата на задачите, което ви позволява да въвеждате в самото поле за търсене като при Windows 10. Действителната актуализация ще ви позволи да преведете този термин за търсене в чат, подобно на това, което можете да направите с търсенето кутия на Bing.com или в някои версии на Microsoft Edge. Това, което актуализацията няма да направи, е да отвори списъка за чакане на Bing Chat за всички; пак ще трябва да изчакате, докато виртуалният ви номер бъде извикан. (Вече можете да стартирате Bing Chat или ChatGPT като приложение за Windows, при условие че имате достъп.)

Въвеждането на термини в полето за търсене изглежда отваря полето за търсене на Windows 11, което включва скорошни документи и приложения и ви позволява да въведете пълната си заявка. Изглежда обаче, че Windows и Bing ще отговорят на вашия отговор в уеб браузър, а не в самия Windows.

Microsoft също така актуализира Phone Link: своето приложение за свързване на вашия телефон и компютър. Ъпдейтите за телефони с Android ще пристигнат с февруарската актуализация, въпреки че Microsoft характеризира актуализацията на iPhone като „предварителен преглед“ и в момента е достъпна само за членове на програмата Windows Insider. (Очакваме обаче, че актуализацията на iPhone ще бъде пусната скоро.)

Промяната на Phone Link (по-рано известна като Your Phone), за да поддържа iPhone, е неочаквано допълнение, въпреки че вероятно ще забележите ключово ограничение веднага. Както знаем, Your Phone позволява да управлявате и контролирате телефона си с Android чрез приложение за Windows на работния плот. Не само можете да провеждате телефонни обаждания от вашия компютър, но можете също да изпращате и получавате текстови съобщения, да виждате известия и дори да взаимодействате с приложения на телефона си.

За съжаление версията за предварителен преглед на Phone Link за iPhone позволява само някои основни функции. Можете да провеждате обаждания, да осъществявате достъп до контакти и да изпращате и получавате текстови съобщения, като известията на Windows изскачат, когато е подходящо. Свързването на вашия iPhone към вашия компютър става чрез Bluetooth.

Помните ли версията с раздели на Notepad, която дебютира в бета-версиите на Windows 11 през миналия януари? Сега се разпространява като актуализация за всички в Windows.

Накрая Windows вече включва нови „Енергийни препоръки“ (Настройки > Захранване и батерия > Енергийни препоръки), за да помогне за смекчаване на въздействието, което вашият компютър оказва върху сметката ви за електроенергия. Не забравяйте, че дори един лаптоп може да използва десетки до стотици вата, а мощният настолен компютър може да използва дори повече. Новите препоръки включват всичко - от изключване на вашия скрийнсейвър (вместо това изключете екрана си) до управление на яркостта и цвета на дисплея до бързо привеждане на вашето устройство в режим на заспиване, когато не се използва.

Снимка: Microsoft

Виж още: Не се хващайте на тези ChatGPT измами в социалните мрежи

 

Тагове: