След близо 16 години на пазара и повече от 400 милиона продадени бройки Apple тихо издърпа iPod Nano и Shuffle от своите виртуални магазини днес. iPod Touch все още е наличен в Apple Store във вариант с 32 гигабайта памет и цена от 199 щатски долара. Но това не е истинският iPod. Tова е “iPhone Lite”.

Днес е официалният край на епоха на самостоятелните музикални плейъри на Apple. Може да се чудите защо ни трябва един музикален плейър, след като в джобовете си носим смартфони, които могат всичко, но за някои хора iPod е нещо повече от плейър. Той промени музикалната индустрия и ни даде онова усещане за свобода да слушаме тонове музика, където и да сме. Освен това много хора предпочитат да тренират с миниатюрен музикален плейър, закачен на дрехата, отколкото с обемист смартфон.

Като друга причина за смъртта на iPod може да се отчете и възходът на музикалните стрийминг услуги, които на практика обезсмислиха носенето на физически носител със записана музика. Днес все повече хора избират да слушат музика онлайн, отколкото офлайн и тази тенденция ще се запази. Самата Apple пусна своя музикална стрийминг услуга, което значи, че тя също е спомогнала за по-бързата смърт на iPod.

 

Тагове: