Китай дава ясно да се разбере, че смята прекомерното използване на смартфони от децата за огромен проблем. Загрижена за пристрастяването към смартфоните в ранна възраст, страната обмисля създаването на закон, който изрично да определя колко време могат да прекарват децата на смартфон всеки ден.

Очевидно е, че подобен закон би бил изключително труден за въвеждане за всеки отделен човек. Ако обаче законът бъде приет, той ще принуди производителите на смартфони и/или разработчиците на операционни системи да въведат нови механизми за контрол на децата - като например "режим за малки деца".

За съжаление не е ясно кой точно ще отговаря за този нов инструмент. Дали това ще бъде самият производител на смартфони? Ако е така, компании като Xiaomi, OnePlus, Samsung и т.н. ще трябва да добавят минорен режим в своите скинове за Android, а Apple ще трябва да направи същото в iOS. От друга страна, това може да е отговорност на разработчиците на операционни системи, което би означавало Apple и Google. Забележете, че и в двата случая Apple ще трябва да реагира.

Предложеното в Китай законодателство ще ограничи използването на смартфони от децата до два часа всеки ден за всички на възраст между 16 и 18 години. Децата на възраст между 8 и 16 години ще бъдат ограничени до един час всеки ден, а децата под 8 години - само до 40 минути. Всички деца под 18 години също така няма да могат да използват телефони от 22:00 до 6:00 часа сутринта.

Теоретично един незначителен режим на телефоните би направил тези ограничения възможни. Не е ясно как ще функционира той - дали родителите ще го контролират или правителството? Ще разберем повече за това какво е необходимо, ако и когато законът действително бъде приет.

Това не е първият път, в който Китай се опитва да контролира цифровия живот на своите граждани. Той също така ограничава децата до три часа онлайн игри всяка седмица - закон, който принуди много разработчици на игри да въведат нови софтуерни функции и предупреждения в отговор.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този китайски комплект за 2000 долара ще превърне класически VW Beetle в електрически автомобил