Sony пусна два нови Android модела Walkman: NW-A300 и NW-ZX700. Да, точно така, Walkman, легендарната марка музикални плейъри на Sony от 80-те години, отново е актуална. Apple може да се е отказала от идеята за музикален плейър, близък до смартфона, когато наскоро прекрати линията на iPod Touch, но Sony не са съгласни да се откажат лесно от своята легенда. Първият се завърна през 2012 г. с Android 2.3 Gingerbread и се нарича NWZ-Z1000, а видът му намекваше, че едва ли не Sony просто са премахнали модема от телефон Xperia и устройството се е появило на пазара като музикален плейър. Оттогава Sony създава проекти с по-специален хардуер и днес има цяла серия музикални плейъри Walkman с Android.

За щастие тези нови засега устройства изглежда се продават добре в Япония, Обединеното кралство и Европа.

Ще започнем с по-удобния за крайни потребители от двата - NW-A300. Този основен дизайн дебютира през 2019 г. с NW-A105, но той се доставя с Android 9. Това е надстроена версия на устройството с по-малко древна версия на Android, нов SoC и дизайн с изпъкнал гръб. В дома на Sony, Япония, 32 GB версията е 46 000 йени (около 360 долара), докато в Европа е 399 евро (около 430 долара).

NW-A300 е малко устройство с размери 56.6×98.5×12 мм, което е близо до тесте карти за игра. И наистина стилният дизайн си личи дори на снимки. Sony може и да не е гигантът на потребителската електроника, какъвто беше, но все още има невероятен отдел за продуктов дизайн. Може и да нямате нужда от самостоятелен музикален плейър, но и двата уокмена са толкова красиви, че едва бихте устояли на изкушението просто да притежавате някой от тях.

Предната част е доминирана от 3.6-инчов, 60 Hz, 1280×720 сензорен LCD екран. Има 32 GB място за съхранение и устройството поддържа Wi-Fi 802.11AC и Bluetooth 5. Това е почти всичко, за което Sony говори в официалните спецификации. Гигантът рекламира по-дълъг живот на батерията, но не казва колко голяма е тя, обещавайки само „36 часа* възпроизвеждане на 44.1 kHz FLAC, до 32 часа* възпроизвеждане на 96 kHz FLAC аудио с висока разделителна способност“. Предполага се, че това е всичко с изключен екран.

Това е музикален плейър, така че, разбира се, има жак за слушалки в долната част на устройството. Ще намерите също място за каишка за носене, бърз USB-C 3.2 Gen1 порт за прехвърляния на музика и microSD слот за съхранение на цялата ви музика. Бутоните отстрани на устройството също ви дават всеки контрол върху музиката, който бихте искали, като превключвател за задържане, предишен, възпроизвеждане/пауза, следващ, контрол на силата на звука и захранване.

Има още един нов Sony Walkman, наречен NW-ZX700. Цената му е 104 500 йени (818 долара) в Япония и макар че това звучи много за преносим музикален плейър, всъщност е относително изгодна цена в сравнение със Signature Series NW-WM1ZM2, който струва невероятните 3700 долара благодарение на аудиофилския фокус като позлатено, безкислородно медно тяло.

За разлика от обикновените телефони този модел има подходящ аудио усилвател с големи кондензатори за захранване на аналоговия аудио изход. Това го прави много по-голям от A300, с размери 72.6×132 мм и цели 17 мм дебелина. Освен това има два аудио изхода: стандартен 3.5 мм жак за слушалки и 4.4 мм балансиран аудио жак, който се използва от някои аудио оборудвания от висок клас.

Чипсетът е Qualcomm QCS4290. Номерата на моделите на Qualcomm извън телефона не са толкова познати, но с 11 nm чип с осем процесора Kryo 260 и графичен процесор Adreno 610 това е доста близо до Snapdragon 662 без модема. По-голямото тяло означава, че ZX700 има по-голям 5-инчов, 1280×720 дисплей и 64 GB памет. Sony обещава около 23 часа възпроизвеждане на аудио, така че захранването на цялото това усилвателно оборудване оказва влияние върху батерията.

Снимка: Sony

Виж още: Тази филтрираща маска + слушалки е комбинацията, от която нямаме нужда