Гигантът NVIDIA понесе сериозен удар, но все пак ще спести близо 40 милиарда щатски долара, защото регулаторните органи в САЩ забраниха на производителя на видеокарти да закупи Arm. Освен това компанията ще трябва да заплати над един милиард долара на собственика на Arm – SoftBank, за пропуснати ползи, а CEO на компанията Стивън Сегърс ще подаде оставка и ще бъде заменен от Рене Хаас, който е участвал в Arm разработките на NVIDIA преди години.

ВИЖ ОЩЕ: NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti: мощен мокър блян, идващ на немислима цена

Сделката, обявена през 2020, обещаваше да бъде най-голямата в индустрията изобщо и щеше да осигури на NVIDIA глобален контрол върху мобилните устройства, защото технологията и интелектуалната собственост на Arm са в основата на всеки модерен мобилен телефон и таблет, както и например в чудесните нови чипове на Apple.

Според компанията собственик SoftBank през тази година целта пред Arm ще бъде първичното публично предлагане на големите световни борси. Засега NVIDIA отказва коментар, но този провал определено ще се отрази върху стойността на акциите на гиганта, производител на най-добрите видеокарти на пазара в момента.

Снимки: shutterstock