Изглежда, предвидената за скорошно пускане GeForce RTX 3050 на Nvidia разполага с алгоритъма на компанията Lite Hash Rate, или накратко LHR. Това е същата технология, която Nvidia въведе с RTX 3060 и продължи да използва на карти, за да разубеди миньорите на криптовалута да ги купуват. Въпреки че има заобиколни решения и хакове на ограничителя, както и злополучни течове на драйвери, той все още стои като едно от най-добрите възпиращи средства за крипто копачите.

Както при всяка нова карта от Nvidia в наши дни, RTX 3050 се очаква да се достави с алгоритъма LHR, въпреки че това наистина не може да бъде напълно потвърдено, докато картите действително не попаднат на рафтовете на магазините. Има го и факта, че дори и с тази мярка някои карти остават изкушаващи за миньорите, тъй като те все още могат да донесат доста бърза печалба.

Източник от Китай беше цитиран от Videocardz по отношение на показателите за добивна производителност за RTX 3050. Те бяха подкрепени с екранна снимка, показваща, че картата достига 20 MH/s само за четири секунди, преди да падне до 12.5 MH/s при 73 W. Това се равнява на около 500 дни копаене, за да получите възвръщаемостта на инвестицията в картата, ако приемем, че струва 250 долара.

Това прави RTX 3050 кошмарна карта за всички копачи, които искат да си купят евтина графична карта, особено в светлината на скорошния срив на криптовалутата, при който милиарди бяха заличени от крипто пазарите. Наистина, много карти, които са били печеливши, сега не изглеждат толкова привлекателни в момента.

Лоши новини за едни, но добри новини за геймърите, тъй като това би трябвало да означава, че има повече графични карти за нещото, за което са създадени, т.е. да бъдат играни игри. Сега остава само един въпрос: RTX 3050 добър избор ли е за това? Ще разберем на 27 януари, когато картата бъде официално пусната.

Струва си да се отбележи, че Radeon RX 6500 XT на AMD, пуснат миналата седмица, също има за цел да осуети копачите на криптовалута, като използва само 4 GB VRAM.

Снимка: Nvidia

Виж още: NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti: мощен мокър блян, идващ на немислима цена

 

Още от Play