Сайтът Internet Archive е изправен пред пореден съдебен процес във връзка с един от проектите си за опазване на дигиталното наследство. Sony Music Entertainment, Universal Music Group и няколко други музикални лейбъла са подали иск срещу организацията с нестопанска цел, обвинявайки я в нарушаване на авторските права за дигитализиране, "умишлено качване, разпространение и цифрово предаване" на звукозаписи отпреди 1972 г. По-специално лейбълите съдят Internet Archive за проекта Great 78, който има за цел да запази музиката, записана на дискове със 78 оборота в минута.

Лейбълите наричат усилията на Internet Archive "грубо нарушение", включващо музика на изпълнители като Франк Синатра, Ела Фицджералд, Били Холидей, Майлс Дейвис и Луис Армстронг. Те изброяват и няколко примера за "емблематични записи", достъпни чрез проекта Great 78, като White Christmas, Sing, Sing, Sing и The Christmas Song.

Компаниите са заявили, че песните, запазени на уебсайта на проекта, вече са достъпни чрез стрийминг и други музикални услуги, така че "няма опасност да бъдат изгубени, забравени или унищожени". Но организацията обяснява в портала на проекта, че "все още има изследователска стойност в артефактите и доказателствата за употреба в често редките дискове и записи със 78 об./мин".

Ищците не са съгласни с това, като пишат в жалбата си, че дейностите на Internet Archive "далеч надхвърлят" ограничените цели за запазване и изследване. "Сайтът безсрамно се стреми да осигури свободен и неограничен достъп до музика за всички, независимо от авторското право", добавят те. Според Bloomberg лейбълите искат законово обезщетение в размер до 150 000 долара за всеки защитен звукозапис, което може да достигне 372 милиона долара за изброените записи.

Internet Archive също така е въвлечен в съдебна битка с група американски издатели, водена от Hachette Book Group, относно Националната спешна библиотека. По време на разгара на пандемията организацията е предоставяла чрез програмата сканирани в цифров вид копия на книги, което издателите определят като "умишлено масово нарушаване на авторските права". Федерален съдия отсъди срещу Internet Archive за този конкретен случай, въпреки че организацията планира да обжалва това решение.

Снимка: Unsplash

Виж още: Spotify продължава да трупа потребители, на които да вдига таксата