Руският разработчик на процесори Байкал Електроникс иска да покаже на света, че неговите чипове могат да се конкурират с Intel и Huawei, който произвежда някои от най-добрите процесори на пазара. В поредица от сравнителни тестове, проведени от компанията и споделени с руския информационен канал Cnews, сървърният процесор Baikal-S срещу Xeon Gold 6230 на Intel и Kunpeng 920 на Huawei представянето на руския чип не беше толкова добро, но не беше и ужасно. Чипът изоставаше значително от процесора на Huawei, но в някои тестове победи остарялото предложение на Intel.

Baikal-S разполага с 48 ядра Arm Cortex-A75 на 16 nm технологичен възел с базов тактов честотен генератор 2 GHz и 2.5 GHz boost тактов генератор. Kunpeng 920, по-конкретно номерът на модела 920-4826, разполага с 48 ядра TaiShan v110 с тактова честота 2.6 GHz. Процесорът на Baikal е на по-стар технологичен възел от по-новия 7 nm производствен процес TSMC HPC на Kunpeng 920.

След като беше пуснат на пазара през 2019 г., процесорът Xeon Gold 6230 на Intel е малко остарял и не е непременно справедлив конкурент, който да се избере за Baikal-S. Той разполага само с 20 ядра (40 нишки) и базови и повишаващи тактови честоти до 2.1 GHz и 3.9 GHz съответно. Това е подобрение в сравнение с предишното сравнение на Baikal Electronics, при което за конфронтацията беше използван по-стар 20-ядрен Xeon Gold 6148 (Skylake).

Ако Байкал Електроникс искаше да направи по-справедливо сравнение със сървърните чипове на Intel, компанията щеше да направи сравнителен тест с един от продуктите Xeon Platinum на Intel, много от които имат 48 или повече ядра.

По някаква странна причина руският доставчик е пропуснал чип на AMD в последното си сравнение. Това е изненадващ ход, тъй като Байкал Електроникс ентусиазирано твърдеше, че Baikal-S е сравним с 16-ядрения EPYC 7351 от периода Zen 1.

За съжаление Байкал Електроникс не разкрива спецификациите на тестовите системи или условията на тестовата среда при споделянето на своите бенчмаркове. Така че приемайте тези резултати с огромна доза скептицизъм.

Въпреки че имаше само три процесора за тестване, Байкал Електроникс не изпълни всички бенчмаркове на всеки от тях. Не е сигурно дали компанията се е опитала да подбере резултати, за да помогне на Baikal-S да изпъкне или не. За журналистите трудната част при оценяването им е да прегледат всички резултати и да намерят най-подходящите показатели за сравнение, тъй като някои данни от конкретни бенчмаркове липсваха.

Вярно е, че CoreMark далеч не е изчерпателен бенчмарк за оценка на процесори. Въпреки това Kunpeng 920 е с до 13% по-бърз от Baikal-S в еднонишковия тест на CoreMark. Kunpeng 920 също така победи Baikal-S с 23% в многонишковия тест. В същото време Baikal-S изпреварва Xeon Gold 6230 с 43% в същия бенчмарк.

Бенчмаркът Stream помага за измерване на устойчивата пропускателна способност на паметта. Въпреки че знаем броя на каналите за памет, поддържани от всеки процесор, не знаем скоростта или капацитета на DIMM модулите, които Байкал Електроникс е използвала за своите тестове. Според резултатите Baikal-S е осигурил 34% по-висока пропускателна способност от Xeon Gold 6230 в бенчмарка Stream. Въпреки това руският чип беше засенчен от Kunpeng 920, който постигна 33% по-висок резултат.

Според представители на компанията тя вече е започнала работа по Baikal-S2 - 6 nm чип от следващо поколение с 28 ядра Arm Neoverse-N2, работещи на 3 GHz и поддържащи до осем канала памет DDR5. Baikal Electronics очаква да пусне Baikal-S2 на пазара между второто и третото тримесечие на 2025 г., като се твърди, че ще предложи до 6 пъти по-висока производителност от тази на Baikal-S.

Снимка: Fritzchens Fritz/Twitter

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.

 

 

Тагове: