Слуховете бяха верни - Apple представи преработена версия на своя базов iPad. Новият модел заимства форм фактора с тънка рамка на моделите от по-висок клас, включително превключване към USB-C порт, без жак за слушалки и четец на пръстови отпечатъци, вграден в бутона за заспиване/събуждане. Можете да очаквате познатия 10.9-инчов дисплей с разделителна способност 2360 x 1640 пиксела и опция на цвета True Tone, макар и без ламиниране, както при iPad Air. Въпреки това има нещо ново при 12 MP ултрашироката предна камера. Това е първият iPad с пейзажно ориентирана селфи камера, което го прави много по-добър за групови чатове или използване като лаптоп.

Таблетът използва същия чип A14 Bionic като оригиналния iPad Air и поддържа модерна мрежа като WiFi 6 и 5G (само при клетъчните модели). Ще намерите и актуализирана 12 MP задна камера. За съжаление това не е идеалният хардуер за творци с ограничен бюджет. Все още сте ограничени до поддръжката на Pencil от първо поколение и ще трябва да използвате включения USB-C адаптер, за да сдвоите и заредите писалката.

Поне ще имате малко по-евтина официална опция за превръщане на iPad в преносим компютър. Новата Magic Folio клавиатура за 249 долара предлага клавиши в пълен размер (включително функционални клавиши) и тракпад като по-скъпата Magic Keyboard, само без плаващия дизайн. Вместо това вградена стойка поддържа таблета, докато работите. Магнитната приставка прави сравнително лесно отделянето на iPad, а Smart Connector ви спестява проблемите със зареждането и сдвояването, които понякога идват с тези клавиатури.

Новият базов iPad е наличен за поръчка сега и ще достигне до магазините на 26 октомври. Бъдете готови за скок на цените обаче. Обновяването започва от 449 долара за 64 GB WiFi модел и се изкачва до 599 долара за версията с клетъчна връзка. Това е значителен скок и Apple запазва последното поколение iPad за същите 329 долара, както преди като алтернатива. Мислете за това по-скоро като за iPad Air с отстъпка за тези, които не се нуждаят нито от M1 чип, нито от поддръжка на стилус от второ поколение.

Не се притеснявайте, че ще пропуснете софтуерни функции, ако имате по-стар модел. След малко забавяне Apple пуска iPadOS 16 на 24 октомври. Ще ви е необходим поне iPad от пето поколение или iPad mini, iPad Air от трето поколение или който и да е iPad Pro, за да използвате новата платформа, която включва надстройки като многозадачност на Stage Manager.

Снимка: Apple

Виж още: ЕС ще принуди iPhone да възприеме USB-C до края на 2024 г 

 

Тагове: