Samsung обикновено пуска своя водещ телефон Galaxy S в два варианта: един с чип Snapdragon за САЩ и избрани други пазари и друг със своя собствен Exynos SoC за европейски и азиатски региони. Вариантът на Exynos почти винаги се представя по-различно от модела със Snapdragon по отношение на производителност и ефективност. След обратната връзка корейският гигант промени стратегията си тази година, като разшири наличността на Galaxy S22, захранван от Snapdragon 8 Gen 1, на повече пазари. Слуховете показват, че компанията може да следва подобна стратегия за Galaxy S23 през следващата година и да се откаже напълно от своя чип Exynos, но това изглежда може да не е така.

Известният с вътрешната информация профил Ice Universe твърди, че отделът Mobile eXperience (MX) на Samsung е бил разочарован от представянето на Exynos 2200 в тазгодишния Galaxy S22. Базиран на 4nm EUV технологията на Samsung, чипът използва графичния процесор RDNA 2 на AMD, но неговата производителност и енергийна ефективност са далеч зад конкуренцията. Въпреки постоянно лошото представяне на отдела за полупроводници топ шефовете на компанията все още искат да оборудват Galaxy S23 с вътрешния чип Exynos 2300 за избрани пазари. Ако този слух се окаже верен, корейският производител на смартфони може да пусне Galaxy S23, захранван от Exynos 2300, в Европа. Други пазари ще получат Snapdragon 8 Gen 2 вариант на телефона.

Samsung вече използва чипа Snapdragon 8 Gen 1 в над 70% от моделите Galaxy S22, доставени по целия свят. Моделите, задвижвани от Exynos 2200, представляват останалите 30% продадени в Европа и избрани други пазари. За следващата година главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон по-рано намекна, че този брой може да нарасне експоненциално през следващата година, тъй като и двете компании удължиха и разшириха партньорството си до 2030 г.

Съобщава се, че Samsung също работи върху специално изработен SoC за своите телефони Galaxy, подобно на чиповете A-серия на Apple за iPhone. Предполага се, че може да оптимизира чипа за своите бъдещи устройства Galaxy, за да осигури по-добра производителност и ефективност. Но ексклузивният SoC не се очаква да пристигне поне до 2025 г. Настоящите чипове Exynos се намират предимно в телефоните на Samsung, но от време на време те си проправят път и в телефоните на Vivo и Motorola.

Снимка: Unsplash

Виж още: Samsung Galaxy Z Flip4 – най-комерсиалният сгъваем смартфон (РЕВЮ) 

 

Тагове: