Може скоро да видим изцяло нови браузъри за iPhone, тъй като Google и Mozilla очакват края на настояването от страна на Apple всички браузъри на iOS да използват същия WebKit енджин като Safari.

Това ще позволи на новите версии на Chrome и Firefox да предложат по-голяма диференциация на функциите и за първи път ще им даде възможност да се стремят към по-бърза производителност от титулярния браузър Safari.

Понастоящем всеки може да създаде нов браузър за iPhone, но с едно огромно ограничение: Apple настоява да използва същия енджин за изобразяване на WebKit като Safari.

Това на практика означава, че всички браузъри на iOS са еднакви. Съответно е ограничен и броят на новите функции, които могат да бъдат предложени от конкурентни браузъри, и също така означава, че е невъзможно да се създаде браузър на iPhone, който изобразява страници по-бързо от Safari.

Въпреки това нарастващият антитръстов натиск, пред който е изправена Apple, включва твърдения, че изискването за WebKit е антиконкурентно. Например Органът за конкуренция и пазари (CMA) на Обединеното кралство установи, че:

„Apple забранява алтернативите на своя собствен браузър на своите мобилни устройства; ограничение, което е уникално за Apple. CMA е загрижен, че това силно ограничава потенциала на конкурентните браузъри да се разграничат от Safari (например по характеристики като скорост и функционалност) и ограничава стимулите на Apple да инвестира в своя браузър енджин.“

Според регулатора това ограничение също така сериозно възпрепятства възможностите на уеб приложенията – приложения, които работят в браузър, вместо да се изтеглят индивидуално, – лишавайки потребителите и бизнеса от пълните предимства на тази иновативна технология.

Следователно се очаква Apple да се откаже от изискването за WebKit по-рано, отколкото очаквахме. По-специално Законът за европейските цифрови пазари изглежда ще се наложи на производителя на iPhone, като се съобщава, че Apple ще отмени изискването като част от iOS 17 по-късно тази година.

Както Google, така и Mozilla сега работят върху нови браузъри за iOS, които използват същите машини за изобразяване като техните настолни браузъри, съответно с имената Blink и Gecko.

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-популярният Мас браузър Safari духва 20 свещички този уикенд 

 

Тагове: