Този уикенд се навършват 20 години, откакто съоснователят на Apple Стив Джобс представи Safari на Mac на Macworld Expo през 2003 г. в Сан Франциско. По онова време Apple рекламира Safari като „най-бързия уеб браузър, създаван някога за Mac“.

Apple каза, че оригиналната версия на Safari зарежда страници над три пъти по-бързо в сравнение с Internet Explorer на Microsoft на Mac. Internet Explorer беше браузърът по подразбиране на Mac между 1998 г. и пускането на OS X Panther със Safari през октомври 2003 г., като част от петгодишно споразумение между Apple и Microsoft.

„Safari е най-бързият браузър на Mac и ние прогнозираме, че мнозина ще го почувстват като най-добрия браузър, създаван някога“, каза Джобс в съобщение за пресата от януари 2003 г. „Връщаме отново иновациите в тази категория с първия изцяло нов браузър, създаден от много години.“

Публичната бета-версия на Safari беше достъпна за OS X Jaguar през януари 2003 г. с ключови характеристики, включително машината за изобразяване WebKit за по-бързи скорости на сърфиране, възможности за търсене в Google, интегрирани директно в лентата с инструменти, подобрено управление на отметки, опционално блокиране на изскачащи реклами, по-прост процес на изтегляне на файлове и др.

Мобилна версия на Safari беше пусната за iPhone през 2007 г. и за iPad през 2010 г. Браузърът продължава да използва WebKit във всички платформи на Apple.

Safari в крайна сметка беше засенчен от Chrome на Google, който беше пуснат през 2008 г. и сега е най-популярният уеб браузър в света за всички компютри от типа PC и Mac. Apple обаче казва, че Safari остава най-бързият настолен браузър в света и е средно с 50% по-бърз при зареждане на често посещавани уебсайтове от Chrome на Mac.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI на Google може да се изплъзне от контрол с катастрофални последици

 

Тагове: