Съоснователят на Facebook Марк Зукърбърг ще опита да защити компанията си от критиките на евродепутати днес на изслушване в Брюксел. Той обаче ще признае, че ръководената от него компания е използвана "за вреди", и ще поиска извинение от потребителите и регулаторите на Стария континент.

Очаква се по време на изслушването му в ЕП да бъдат поставени въпроси, свързани със защитата на личните данни и влиянието на социалната медия върху изборните процеси в Европа.

Първоначално се предвиждаше Зукърбърг да говори при закрити врата. Вчера обаче председателят на ЕП Антонио Таяни съобщи за промяната - доста иронично - във Facebook профила си. Изслушването на Зукърбърг започна в 19 часа българско време и ще бъде предавано директно във Facebook.

Изпълнителният директор на Facebook вече беше изслушан от сенатори и конгресмени в САЩ. Тогава той призна, че не е успял да защити личния живот на потребителите на социалната мрежа, чиито лични данни може да са били използвани за политически цели.

Утре Зукърбърг ще се срещне и с президента на Франция Еманюел Макрон. На 23 май в Париж се събират повече от 10 лидери на световни технологични гиганти, сред другите поканени са Вирджиния Ромети, ръководител на IBM, Браян Крзанич от Intel и Сатя Надела от Microsoft.