Това, което се очакваше от много време, днес стана факт. Google обяви, че следващата версия на Android носи вкусното име Oreo. Софтуерът, който от няколко месеца е наличен в своята бета-версия, ще се появи във финалната си форма до края на тази година, пишат от Cnet. Oreo всъщност е Android 8.0, която следва актуалната версия Nougat.

От Google издебнаха възможно най-удобния момент, за да обявяват официалното име на новата версия на операционната система. Премиерата съвпадна с пълното слънчево затъмнение, на което имаше възможност да се наслади малка част от населението на САЩ. Именно в момента, в който Луната застана между Земята и Слънцето, софтуерният гигант представи статуята на Android Oreo, разположена на Стрийт парк 14 в Манхатан. За да бъде символиката на момента пълна, това е адресът срещу Chelsea Market, където се е намирала първата фабрика Nabisco и съответно мястото, в което са измислени бисквитките Oreo. До този момент всяка нова Android статуя беше представяна в Маунтин Вю, Калифорния, където е главният офис на Google.

Снимка: @alfredwkng

Един от основните фокуси на Oreo е животът на батерията на устройствата, които ще вървят с тази версия на Android. Това ще бъде постигнато чрез допълнително ограничение на това, което могат да правят стартираните приложения, когато не се използват активно. Например тези приложения няма да се възползват толкова често от обновления за местоположението – един от големите консуматори на батерия.

Функцията за копиране и поставяне също идва с леки подобрения. Ако изберете текст, Android автоматично ще засича дали това е адрес и софтуерът сам ще може да доизбере целия адрес. В предложенията освен копиране и поставяне ще излезе и бутон за отварянето на локацията през Maps.

Android остава сред най-важните продукти на Google, като бързо се превърна в най-разпространената мобилна операционна система. Тя обаче има нови върхове за покоряване и вече се намира както на умни часовници, така и на телевизори и автомобили. През май Google разпространи статистика, че Android може да бъде открита на повече от 2 млрд. устройства.

Този успех има и тъмна страна. Един от големите проблеми на операционната система е т.нар. фрагментация. Android работи на огромен брой и различен тип хардуер, а производителите не се притесняват да я модифицират според своята преценка и нужди. Това прави разпространението на най-новите версии трудно, а в най-добрия случай – бавно. За съжаление по-често е дори невъзможно. Днес само около 13.5% от устройствата с Android използват най-новата версия на операционната система, останалите проценти са разпределени между Marshmallow, Lollipop и дори вече четиригодишната KitKat.

Обновлението до Oreo ще е налично до края на годината за телефони на Samsung, Sony, Essential, Huawei, HTC, LG и Motorola, добавят от Cnet. За устройствата на Google това ще се случи много по-скоро, въпреки че все още няма точна дата. Сред първите, които ще могат да се насладят на финалната версия на Oreo, са телефоните Pixel, Nexus 5X и 6P. От Google добавят, че работят усилено, за да могат собствениците на телефони на други компании да получат новата версия преди края на тази година. Дали това ще стане, ще научим съвсем скоро. Досега времето за ъпдейт на телефоните, които не използват чист Android, беше най-рано между няколко месеца и половин година.

Тагове: