Photoshop може най-накрая да бъде толкова достъпен, колкото и останалите негови алтернативи. Adobe направи своята съществуваща уеб-базирана версия на Photoshop безплатна - или ако трябва да сме по-точни - freemium в Канада, и се надяваме да разшири достъпността ѝ в близко бъдеще. Вицепрезидентът на Adobe по цифровото съдържание Мария Яп не сподели кога ще бъде това, но заяви, че иска да види как платформата „ще бъде посрещната от потребителите за момента“ в интервю за The Verge.

За да получите достъп до безплатния Photoshop, ще трябва да имате безплатен акаунт в Adobe и разбира се - да сте в Канада.

Уеб версията на Photoshop не е толкова стабилна като софтуера, който ви струва поне 10 долара на месец чрез абонамента на Adobe Creative Cloud, но има функциите, необходими за извършване на повечето прости задачи. Можете да използвате клавишни комбинации, да изрязвате изображения, да сменяте между слоевете, да създавате маски, да добавяте коригиращи слоеве. Най-важното е, че не можете да превърнете изображенията в интелигентни обекти, което означава, че когато ги преоразмерите няколко пъти, те няма да поддържат правилната разделителна способност.

Уеб-базираната версия на Photoshop не може да се конкурира с някои други популярни безплатни инструменти за редактиране на снимки като Photopea, GIMP и Paint.NET. Photopea например има филтри за изображения, сливане на слоеве и стилове на слоеве - с други думи - повечето от големите функции на Photoshop и почти идентичен потребителски интерфейс. Смисълът на това е да ви накара евентуално да платите за абонамент за Creative Cloud или някаква друга форма на необявена монетизация, за да отключите повече функции. Това е доста просто, ако възнамерявате да го използвате за нещо повече от просто основно редактиране, като създаване или просто бързо коригиране на изображения.

Този безплатен за изпробване формат за приложения на Adobe не е нов. Компанията вече има няколко приложения, които са безплатни за мобилни устройства, включително Adobe Premiere Rush, Adobe Fresco и Adobe Express. Photoshop в мрежата обаче е първият път, когато един от най-популярните ѝ софтуерни продукти ще бъде достъпен по този начин и може да бъде доста полезен, ако нямате мощен лаптоп или таблет.

Снимка: Adobe

Виж още: Отварянето на бутилка шампанско има доста общо с изстрелването на ракета