Абонаментите за дадена услуга или приложение изглеждат добра идея - почти винаги излизат доста изгодно, а и ако хванете намаление, сумата от няколко долара се превръща в чудесна оферта. Но ако не сте се интересували по-задълбочено, за да действат тези инструменти, потребителите „заплащат“ една невидима цена. Наскоро Apple актуализира своите правила за App Store, които разрешават абонаментите да се подновяват автоматично без вашето изрично разрешение, дори ако разработчикът е повишил месечната или годишната цена. Преди да бъде направена промяната, това разрешение трябваше да бъде направено ръчно, но както се вижда - това вече не е задължително. Единствената утеха е, че все пак ще бъдете уведомени за самото повишаване, но ако пропуснете съобщението - вината става само ваша.

От Apple твърдят, че всъщност промяната е за добро - много от потребителите се оплакали, че са пропуснали да потвърдят, че са съгласни с коригираната цена, и напълно са загубили достъп до абонамента си. Но всички сме наясно, че злоупотреби винаги ще има, затова от Apple са решили да сложат някои изисквания пред самите разработчици. В съобщението се посочва, че ако цената бъде покачена на седмична или месечна база с повече от 50% и тя се изразява в сума над 5 долара, то автоматичното подновяване няма да бъде прилагано. За годишна база увеличението може да е над 50%, но се поставя „таван“ от 50 долара. Освен това, за да се възползват от автоматичното подновяване, разработчиците могат да вдигнат цената само веднъж годишно. Появява се и едно мъгляво условие, което гласи, че увеличението на цените трябва да бъде „разрешено от местното законодателство“, но няма повече детайли какво означава това.

Интересното е, че ако тези условия не бъдат покрити, трябва отново да следите за съобщения - в противен случай отново може да загубите абонамента си. Изглежда, че решението на Apple е доста объркващо и не е ясно доколко ще бъде в полза на потребителите. Но определено ще накара разработчиците да направят някои добре премислени сметки.

Снимки: Unsplash

Виж още: Грешка на Apple разкри подробности за новите им устройства