Конкуренцията е позната откакто свят светува и начините за справяне с нея са най-разнообразни. Но явно от OnlyFans не са могли да преглътнат, че някои потребители все още не са станали „фенове“ и са действали… „мръсно“ - в един по-различен смисъл от познатия контекст.  
Нова порция съдебни искове обвиняват, че платформата е подкупила служители на Meta, които са включили снимки на популярни еротични звезди в терористичния списък. По този начин профилите на съответните в Instagram са били маркирани като съдържащи терористично съдържание и както е посочено в делата - е орязала способността им да рекламират бизнеса си и е опустошила доходите им. Целевите акаунти включвали също фирми, знаменитости, влиятелни лица и други, които „нямат нищо общо с тероризма“. Твърди се, че те са били поставени в база данни от акаунти, свързани с тероризъм, управлявана от Глобалния интернет форум за борба с тероризма (GIFCT), нестопанска група, предназначена да спре разпространението на видеоклипове за масово разстрелване и друго терористично съдържание в социалните мрежи. След това трафикът към конкурентните сайтове драстично е намалял. Междувременно трафикът и печалбите на OnlyFans са скочили, тъй като брандът е започнал да добива все по-голяма популярност. OnlyFans заявиха пред New York Post, че са запознати с обвиненията, но отрекоха в тях да има каквато и да било истина. Meta коментира пред BBC, че е разследвала и не е открила доказателства за злоупотреба с базата данни за терористи. GIFCT също се разграничи, заявявайки, че „не е запознат с никакви доказателства в подкрепа на теориите, представени в този съдебен процес между две страни, които нямат връзка с GIFCT“. 


Ситуацията се оплита още повече, защото в обвинението се твърди, че схемата датира от 2018 г., а подкупите са били пренасочени от компанията - майка на OnlyFans, Fenix International, през тайно дъщерно дружество в Хонконг в офшорни банкови сметки във Филипините, създадени от предполагаемо недобросъвестните служители на Meta, включително потенциално поне един неназован висш изпълнителен директор. По същото време конкурентите на OnlyFans били засегнати от „масов скок в дейността по класифициране/филтриране на съдържание“.  
Исковете са два: един, заведен във висшия съд на Калифорния от името на JustFor.Fans, и втори - във федералния съд на Калифорния от името на група жени, ръководени от Гилдията на артистите за възрастни. През юни Meta поиска от съдия да отхвърли федералния иск. Изслушванията и по двете дела са насрочени за септември. Друг иск, заведен в окръг Брауърд, Флорида, от името на сайта за възрастни FanCentro, изброява OnlyFans като ответник, но не посочва името на Meta.

Снимки: Unsplash

Виж още: Instagram залагат на големи снимки