Шлемът Meta Quest 2 - известен преди като Oculus Quest 2, преди Meta объркващо да го ребрандира - изисква акаунт във Facebook. Ако си купите такъв и не искате да се регистрирате във Facebook, той просто няма да работи за вас. Това беше спорен ход от страна на гиганта.

Изглежда обаче, че Meta и Марк Зукърбърг най-накрая са разбрали колко глупаво е това ограничение. От август 2022 г. вместо това ще можете да се регистрирате за Meta акаунт за достъп до вашите Meta Quest шлемове. Това ще бъде различно от акаунт във Facebook и няма да изисква връзка със сайта на Facebook.

Интересното е, че Meta акаунт ще стане задължително изискване на свой ред. Ако имате Quest, свързан с акаунт във Facebook, ще трябва да създадете Meta профил от август. Ако използвате един от по-старите акаунти в Oculus, ще имате време до януари 2023 г. да го мигрирате.

С други думи серията Meta Quest вече ще бъде без Facebook. Това ще отвори шлема за огромна част от купувачи, които досега са бойкотирали покупката на Meta Quest поради изискването за акаунт във Facebook.

Разбира се, Meta акаунтът все още ще изисква много от вашата лична информация. Това ще включва вашето име, имейл адрес, телефонен номер, дата на раждане и данни за плащане за закупуване на приложения. От вас също ще се изисква да създадете отделен профил на Meta Horizon, който ще бъде вашето цифрово "аз", обърнато към метавселената.

Една от най-изненадващите нови разработки тук обаче е, че Meta ще ви позволи да създадете множество Meta акаунти, както и множество Horizon акаунти. Това е огромна промяна от дългогодишното изискване на Facebook всеки човек да има само един акаунт във Facebook, за да отразява по-добре реалния живот. С новата система Meta бихте могли да имате множество акаунти по различни причини: да речем, един за вашия живот в игрите и друг за вашия трудов живот.

Времето ще покаже дали тази промяна е достатъчна, за да убеди най-накрая скептиците да скочат в света на VR и метавселената, но със сигурност не може да навреди.

Снимка: Meta

Виж още: Най-новият AI на Meta може да превежда 200 езика в реално време