В днешно време, когато 5G най-накрая навлиза в домовете в градовете, е трудно да си представим, че хората все още използват по-стари технологии като 2G. Според доклади обаче стандартът, въведен за първи път през 1991 г., все още процъфтява в САЩ. Сега, след като обяви спирането на своята 2G мрежа през април 2024 г., американският оператор T-Mobile раздава безплатни 5G смартфони, за да примами потребителите най-накрая да преминат към него.

Според доклада T-Mobile е започнал да уведомява потребителите на 2G услуги чрез директна поща, имейли и текстови съобщения за предстоящото спиране и е предоставил достъпни начини за надграждане на техните устройства. Това означава, че потребителите, които все още използват стария клетъчен стандарт, могат да влязат в магазин на T-Mobile след уведомлението и да поискат безплатен смартфон. Освен това те ще имат възможност да избират между Nokia G310, Moto G 5G (издание 2022 или 2023 г.), REVVL 6 5G, REVVL 6 Pro 5G, TCL 30 XE 5G, TCL Flip Go и новодобавения OnePlus Nord N300 5G.

Говорейки за OnePlus Nord N300 5G, телефонът може да се похвали с 90 Hz екран, процесор MediaTek Dimensity 810, значителна батерия с капацитет 5000 mAh и поддръжка на 5G мрежата на T-Mobile. Важно е обаче да се отбележи, че офертата е в ход от миналата година и идва без никакви допълнителни задължения - без кредити за месечни сметки или сложни изисквания.

"T-Mobile продължава да предоставя трансформиращо 5G мрежово изживяване в големите градове, малките населени места и навсякъде между тях. Като част от това усилие ние ще изтеглим от употреба по-старата 2G мрежа на T-Mobile", се казва в съобщението на компанията.

Макар да не е ясно защо хората биха използвали 2G в днешно време, все още има някои свързани устройства, които разчитат на мрежата 2G. Сред тях са стереоуредбите в автомобилите, които използват FM модулация за покриване на големи разстояния, машините за безалкохолни напитки, интелигентните измервателни уреди и устройствата за проследяване на превозни средства.

Снимка: Unsplash

Виж още: Windows 12 може да бъде базиран на абонамент